počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz | |||||||||||||||||||||||||||
|
Špekáčky byly považovány za vysoce kvalitní lahůdkový výrobek. Jak mimo jiné uvádí Ministerstvo zemědělství ZDE: "O výjimečné jakosti českých špekáčků vyráběných v období první republiky svědčí surovinová skladba, kdy 50 % spotřebované suroviny činilo hovězí zadní maso z mladých kusů, 20 % „lepšího“ vepřového výřezu, samozřejmě bez kůže, a 30 % na kostičky nakrájeného špeku. Podle konzistence díla bylo někdy přidáváno malé množství prátu (pojivá hmota vyrobená z hovězího masa). Dílo bylo kořeněno česnekem, pepřem, někdy i trochou muškátového ořechu. ... po zvýšení produkce prasat, byla surovinová skladba následující: 40 % hovězí maso přední, 30 % vepřové maso výrobní a 30 % špek. V té době došlo také k změně kořenění špekáčků přidáním sladké papriky. Po znárodnění podniků a provozoven zabývajících se zpracováním masa a výrobou masných výrobků pak bylo složení surovin, pomocných materiálů a obalů včetně technologických postupů předmětem technicko-hospodářských norem, které i nadále určovaly vysokou jakost tohoto tradičního českého výrobku." A z čeho se dnes skládají uzenářské výrobky prodávané pod označením "špekáček"? To se dozvíte ve velkém nezávislém testu špekáčků A DOST! na stream.cz ZDE a jejich skutečné složení pak ZDE. Dne 09.07.2018:Ing. Josef Hrábek Pro reakci na článek musíte být přihlšen |
||||||||||||||||||||||||||
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro |