Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



25 let od ukončení těžby uranu v západních Čechách


a 20 let od založení hornického muzea v Plané. ...

V sobotu 14.7.2018 se v Plané u M. Lázní sešlo velké množství horníků na pozvání místního hornického spolku k výročí 25 let od ukončení těžby uranu v západních Čechách a 20 let od založení hornického muzea v Plané. V hornickém průvodu byli kamarádi z Mostu, Chodova, Příbrami, Ostravy, Karviné, Stonavy, Rudolfova, Zbůchu, samozřejmě ze Stříbra a  horníci ze spolků ze  sousedního Bavorska, Saska a Harzu. Hornický průvod se již tradičně ubíral z plánského náměstí k hornickému muzeu.

Po hornické hymně se ujal slova předseda spolku Jan Teplík. Vyzdvihl a  poděkoval, zrekapituloval dvacetiletou historii. Následně došlo na ocenění několika spolků a jednotlivců. Hornický spolek stříbro obdržel cenu sv. Anny I. stupně a Karel Neuberger – cenu sv. Anny II. stupně za svoji archivářskou, badatelskou a spisovatelskou činnost.

Stříbrští horníci kamarádům z Plané darovali „Knihu o 20 letech jejich činnosti“ a basu 12° piva.  Předseda spolku Jan Teplík byl dekorován stříbrským hornickým křížem. Proč? Dvacet let je předsedou, kterého by jim leckteré spolky mohli závidět, co času, píle a úsilí stojí, vést partu nadšenců si málokdo dovede představit. Samozřejmě bez rodinné podpory a hlavně manželky Hanky a svého strýce Tondy Boušeho v žádném případě.

Druhou, která obdržela stříbrské vyznamenání, je členka Miroslava Beranová. Rovněž němečtí horníci předali plánským upomínkové dary a pamětní listy. K poslechu a  tanci hrála Nýřaňanka. Akci přálo velmi slunné počasí. Společnost setrvala až do večerních hodin. Další hornickou akcí v letošním roce je v září setkání hornických měst a obcí ČR v Sokolově, jste srdečně zváni.

Karel Neuberger
Zdař Bůh





Dne 15.07.2018:Karel Neuberger





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro