Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 23. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Loosovo voči.


. . .

..někdy se to tak přihodí.Ocitnete se v nesprávnou dobu na správném místě.Anebo také naopak,ocitnete se ve správnou dobu na nesprávném místě..

Čekal jsem na jakousi vernisáž černobílých fotografiií, která se ovšem nekonala, bylo to v Plzni v Bendově ulici. Byl jsem v nesprávnou dobu na správném místě. Najednou se přihnala skupinka cizojazyčně mluvících lidí a pokud máte na krku poznávací znamení fotoaparát,.. vlastně jsem se k nim přidal a nikdo si mne nevšímal..Prohlídka bytu Viléma a Gertrudy Krausových v Bendově ulici 10 právě začala.Mladá prvorepubliková průvodkyně podrobně popisovala jednotlivá zařízení bytu, velkou přijímací halu, salonek, koupelnu z počátků 20.století a také třeba ložnici.Vytříbený vkus architekta byl patrný na každém kroku, třeba manželské postele a pohovku v jednom,  barevné radiátory i tyrkysovězelená okna, ale ty mosazné kohouty nádhera.. 

najednou se ke mě ta milá průvodkyně otočí a povídá,pane Vy patříte k nám?? Yess, noó, vyhrknu, ale jakto že rozumíte česky??..byl jsem ve správnou dobu na nesprávném místě.

----------

Architekt Adolf Loos ( 1870-1933) rodák z Plzně, je světově uznávaný architekt, byl i teoretikem a filosofem. Radikálně odmítá umělý dekorativismus, opouší ozdobné prvky budov i interiérů..Prohlídkových okruhů je v Plzni vícero a zcela jistě potěší ty z Vás, kteří mají rádi krásu starých časů.. vice na www.ADOLFLOOSPLZEN.CZ 

---------

poděkování spolužačce ing. Julii K. za zprostředkování této zajímavé reportage.





Dne 24.06.2018:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro