Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Bečovské Čáry Máry


BBZ oslaví v letošním roce sto let trvání ( 1918-2018)...

Říčka Teplá si klidně teplá a vysychá v tom letošním suchém roce. Půvabné západočeské městečko Bečov nad Teplou má ovšem nejen mohutný hrad a zámek a také kostel Sv. Jiří, kde se zahajují mimo jiné i Kovářská sympozia. Má za sebou ovšem i mohutnou minulost a to nejen dávnou, ale i jaksi nedávnou. Jedním z klenotů Bečova je mimo relikviáře Sv. Maura jež je umístěn v tajemné světelné expozici uvedeného zámku, také klenost jiný. Přírodní. Mnozí návštěvníci Bečova o tom totiž ani nevědí. Ten přírodní klenost se jmenuje Bečovská botanická zahrada, BBZ ( 1918-2018). Najdete ji u příjezdu do Bečova od. M.L. vpravo přez řeku (naproti nádraží).

Patří k unikátním botanickým zahradám v České republice, jsouce založena L.P. 1918 vrchnostenským zahradníkem Johannem Kodítkem na výměře přesahující 10 ha.. Zahrada pomalu vstává z totalitního popela, když po roce 1945 a následujících padesátých létech bylo zbořeno zámecké zahradnictví a skleníky a nahrazeno průmyslovým areálem (okolo kterého dnes půjdete).Cenné sbírky a mobiliáře byly (jak jinak,že) postupně rozkrádány, zahrada zpustla, zaplevelená nejen býlým,ale i křovinatými nálety... v roce 2005 ( po šedesáti létech pustnutí.!.!) dochází políbením z.o. ČSOP Berkutem k probuzení této nádherné přírodní lokality, obsahující snad tři patra vegetace, rybniční floru a zahradu, Beaufortské alpinum i tzv. Alpskou louku, ale i vzácné stromy, zahrada je totiž  zároveň i arboretem. Korunní rybník  slouží nejen k procházce po dřevěné stezce, ale i letnímu osvěžení a projíždkám na loďkách...

Bečov je ovšem tajemnou lokalitou, no řekněte sami, kde jinde potkáte botanickou nevěstu, klučíka, ze kterého se vyklube dcerka ředitele botanické zahrady pana Jiřího Šindeláře, květinovou vílu Klárku, nebo pohádkovou stařenu, která se Vám vecpe do votevřenýho okýnka auta a ptá se jestli jsme neviděli jejího synka. Na otázku a kolik že je mu let Vám odpoví no, tak asi 400až500 jako mně!!.. jo a vezměte si sebou pevný boty a dostatek času. Právě to tam květe kvete.

 

 





Dne 03.06.2018:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro