Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Krůpěje


. . .

Vlastně si toho nejdříve ani nevšimnete. Ten starý židovský hřbitov stojí daleko za vsí Drmoul, až tam nahoře na kopci (Panský vrch). Sněhu bylo akurát a foukalo to severácky až Vám tváře zrudnou, nikde nikdo, šplháte se vzhůru do lesnatýho kopce, nožky Vám prokluzujou ve zledovatělém březnovém háji. V dáli prosvítají první náhrobky..., ne květiny, ba ani kříže zde nehledejte, jenom starobylé nápisy v mechovatém hávu, v nám neznámém jazyce (hebrejština) a,  a také kamínky položené na stélách...

..najednou uslyšíte zvláštní zvuk, jakési hlasy, ohlédnete se, nikde nikdo, to jen mrazivý březnový vichr máve větvemi stromů.. ale přece ty stély jako by obživly, jakoby se z nich staly nehybné postavy, zástupy postav.. byli jsme lidé, stejní lidé jako jste Vy, se svými radostmi, se svými starostmi, se svými výhrami i prohrami, se svým mládím i stářím, se svými láskami i samotou, se svým Bohem.. ale, byli a jsme jiní nežli jste Vy. Jsme židé.

Narodili jsme se sem do pozemského bytí jako židé. Do židovských rodin, do pronásledovaných židovských rodin, do běsu nejstrašnější kolektivní viny trvající dvatisíce let a završené strašlivým holokaustem.. . Byli jsme vyděděni nejen za svého života, ale i po smrti, naše hřbitovy jsou ukryté v lesích, daleko od lidských obydlí, abychom nebyli nikomu na očích, prominte, že jsme se narodili, My židé. My lidé.

Když sem odcházel, nedalo mi to. Hluboce se ukloníte památce těch, kteří poznamenáni nespravedlivou šílenou kolektivní vinou, se snad ani neměli narodit, památce všech těch opovrhovaných, šikanovaných, utlačovaných a popravovaných lidí.. když jsem se sklonil k zemi, náhle sem je uviděl.

Sněhem prosvítaly tisíce červených krvavých krůpějí. Drobné červené kvítky byly všude..

Les plakal.

 

------------------

je to bezva tip na zajímavý výlet na nadcházející sváteční velikonoční dny. Uvidíte nejenom poetický židovský hřbitov, ale na Panském vrchu můžete navštíviti i rozhlednu s krásným výhledem na Slavkovský les, Mariánky,Kynžvart..i pramen Panské kyselky.., v blízkosti se nachází zajímavá ves Tři Sekery jakýsi solitér v civilizací nepolíbené krajině.

 





Dne 25.03.2018:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro