Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 27. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Ošelínské zátiší


. . .

Bylo nebylo. V jedné malebné vesnici postavili zámek. Dříve tomu tak bývalo. Každá významná vesnice měla svůj kostel, školu, hospodu a zámek...

Někdy v devadesátých létech minulého století jsem měl vzácnou příležitost si zámek prohlédnou zevnitř.Už tenkráte to byl nehezký pohled,ale zámek měl střechu, po vnitřním zámeckém schodišti jste se dostali do patra, do zámku už tenkráte zatékalo,ale nevypadal jako ruina...

Neviditelná prognostická ruka trhu však v následujících letech trhla oponou času...

----------------------------

Zámek Ošelín vznikl ve druhé polovině 18.století, další stavební úpravy v roce 1786 a zámek dostal sjednocující prky a celkové upravy fasád kolem roku 1891. Zámek se nachází v centru obce a býval významnou dominantou Ošelínska.

----------------------------

Po pravdě řečeno, obec nemá se současným stavem objektu zámku nic společného, snad jen to, že na zámeckou ruinu hledí z oken obecního úřadu, strašlivý to pohled. Jakýsi zahraniční majitel dle pramenů pan Briance, nechal rozebrat střechu resp. krovy pro jejich velmi ceněné stáří, kdy neviditelná ruka trhu strhla tento krov aby mohli úspěšní zahraniční podnikavci vyrábět velmi žádané a ceněné repliky dřevěných soch a dalších doplňků zámožných interiérů. Jak říkám ruka trhu trhla.. Podobně dopadl již zmiňovaný zámek Líšťany...Naopak je třeba velmi pochválit svojšínské, ale třeba i trpístecké. Ti totiž tyhle krásné památky zachránili.

-----------------------------

Zde uvedené fotografie jsou z roku 2016, takže devastace stavby jistě úspěšně pokročila.Do objektu není v současné době přístup, je pečlivě oplocen z důvodu bezpečnosti..

 





Dne 20.01.2018:Jan Picka


30.01.2018 - 12:48:08
onza - tohle není pravdivá informace,podle dostupných zdrojů sundal a prodal krovy současný majitel zámku s odůvodněním počínající rekonstrukce....?
29.01.2018 - 23:47:42
dedis - Na tomto stav má velký podíl pan starosta, který krovy prodal do SRN



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro