Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Z jednání zastupitelstva 8. 11. 2017


Nejdříve se přítomní dozvěděli, že ...

Mgr. Jiří Bohuslav rezignoval a na postu zastupitele ho nahradí Petr Bohuslav, který se ale z jednání omluvil. Slib zastupitele složil MVDr. Josef Steiner namísto Ing. Petra Strankmüllera, který rezignoval na svůj mandát zastupitele už 24.5.2017!

Z programu jednání byly hned na úvod staženy územní studie obytných zón Pod Vinicí a ve Vranovské ulici. Při kontrole usnesení minulých zastupitelstev bylo konstatováno, že od března nepokročila jednání ohledně umožnění vstupu do plánované bytové zóny za stadionem na základě již zpracované územní studie.

Co se týče přestavby bývalého internátu dole u řeky na domov pro seniory, rýsuje se možnost dotace na sociální bydlení, ale to by musel původní vlastník Plzeňský kraj souhlasit se změnou na „malometrážní byty“ pro seniory.

Ani za rok a půl nebylo HIO pod vedením prvního místostarosty schopné vypracovat smlouvu s Geoloci o.p.s., přičemž uvedený úkol zastupitelstvo schválilo právě na návrh prvního místostarosty. Termín se několikrát prodlužoval, přesto úkol splněn nebyl a na návrh kontrolního výboru zastupitelé úkol vyřadili.

V diskusi s občany se rozvinula velká diskuse okolo ubytoven ve Stříbře, kterých je oficiálně asi dvacet, ale pak jsou ještě pracovníci ubytováváni různě v bytech, ve kterých nejsou pod kontrolou, pokud si na ně sousedi nestěžují. Teprve potom může policie a případně finanční úřad zkontrolovat, zda si majitel bytu plní své zákonné povinnosti. V oficiálních ubytovnách mohou různé státní orgány provádět různé kontroly, ale s byty je problém. Cizinci mimo EU by se měli nahlašovat do 3 pracovních dnů na cizinecké policii, občané EU pak do 30 dní. Ve firmách pak provádí kontroly přímo na pracovištích inspektorát práce. Největší problém s těmito pracovníky ale nastává v momentě, kdy přijdou o práci.

V majetkoprávních úkonech zastupitelé schválili nákup budovy spořitelny za necelých 6.5 milionu korun. V rozpočtových opatřeních bylo odročeno navýšení výdajů města a úřadu na právní záležitosti o 400 tisíc korun. Přestože druhý místostarosta zdůvodnil možnost snížení předloženého navýšení výdajů na 400 tisíc na spuštění ledové plochy, zejména kvůli podstatně menší částce potřebné na zprovoznění kompresorů, tak zastupitelé schválili původně navržený milion, aby byla jistota, že provoz ledové plochy bude zahájen. Předseda finančního výboru (FV) ujistil zastupitele, že FV si použití schválené částky pohlídá.

S ohledem na změnu zákona o odpadech museli zastupitelé provést úpravu stávající obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za odpad tak, aby byly akceptovány změny ve vymezení osob, které jsou od poplatku ze zákona osvobozeny.

Zastupitelé dále aktualizovali obecně závaznou vyhlášku o spádovosti základních škol o nově vzniklé ulice na území města Stříbra a o dohody uzavřené s okolními obcemi. U spádovosti Mateřské školy (MŠ) Stříbro se však rozpoutala diskuse. Obce dle školského zákona mají povinnost zajistit pro své pětileté děti povinnou předškolní docházku do MŠ a proto bylo Stříbro osloveno obcemi Benešovice a Vranov kvůli uzavření smlouvy o společném školském obvodu MŠ. V letošním roce 2017 kapacita MŠ Stříbro nepokrývá ani potřeby Stříbra. S ohledem na výstavbu nové budovy MŠ zanikne školka v Pastýřské a v MŠ Palackého bude jen jedna třída. Celková kapacita od roku 2018 tak naroste pouze asi o 25 dětí. Při projektování nové budovy MŠ se neuvažovalo se spádovostí pro okolní obce, navíc je potřeba ještě vyjasnit finanční podíly okolních obcí na provozu a údržbě MŠ.

Již tradičně se rozsáhle diskutovalo okolo kasáren a opět bez výsledku. Tentokrát se o diskusi postarala změna majitele firmy Waystone CZ s.r.o., o která bylo město Stříbro informováno až následně. Zastupitelé nejenže neodhlasovali odročení, ale nakonec nepřijali usnesení žádné, zatím tedy platí původní smlouva. Žádný ze zastupitelů nedal návrh na schválení nově vyjednané smlouvy, která je již jednostranně podepsaná firmou Waystone CZ. S ohledem na obsah diskuse se dá předpokládat, že vedení města se chce s novým majitelem nejdříve sejít. Nicméně rozsáhlá diskuse k tomuto bodu pokračovala i v závěrečné diskusi s občany.

Další články z kategorie Zastupitelstvo.



Dne 22.12.2017:Ing. Josef Hrábek


06.01.2018 - 16:43:38
Pepa - Dobrý den, nevím, co je na tom nejasného. Na zastupitelstvo dne 20.4.2016 předložil první místostarosta přímo na stůl (materiál tedy neprošel standardním zveřejněním na webu města před jednáním zastupitelstva a nedostali ho tedy standardně 7 dní předem ani zastupitelé) pracovní materiál na podporu Geoloci o.p.s., na základě kterého zastupitelé schválili „Podporu Geoloci o.p.s. ve výši maximálně 3 Kč/os./rok po dobu 3 let.“ a uložili HIO „Vypracování smlouvy, na základě které bude poskytována podpora Geoloci o.p.s. po dobu 3 následujících let.“ Nic víc nic míň, každý může dojít nahlédnout do zápisu ze zastupitelstva. Odklady termínu splnění byly z důvodu, že Geoloci „nedodali smlouvu“, ale smlouvu mělo vypracovat HIO. Město obdobným způsobem podporuje i další, takže vypracovat smlouvu na finanční podporu tak, jak si představuje město, je banální záležitost. Tím by byl úkol splněný a smlouva se o.p.s. mohla předložit k jednání. Vše dopadlo tak, jak dopadlo proto, že materiál šel bez řádného projednání na stůl, takže se na jeho projednání nikdo nemohl připravit. To, že pan místostarosta nechal odsouhlasit finanční podporu pro nefunkční o.p.s. bylo zřejmé hned, což jsem okomentoval zde http://www.stribro.cz/blread.php?id=5684. Nejenže první místostarosta coby vedoucí HIO nezařídil splnění úkolu, ale otázka je, jak plní úkol plynoucí mu z rozdělení kompetencí uložené mu zastupitelstvem dne 27.11.2014, kdy právě on je zodpovědný za účast města v o.p.s. Geoloci. Nutno ještě zmínit, že součástí výše zmíněného materiálu na stůl byl i návrh prvního místostarosty na vystoupení z fungujícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (http://www.historickasidla.cz/), které měl dle kompetencí také na starosti, protože účast ve sdružení městu Stříbru nic nepřináší, namísto aby se zasadil o opak. S pozdravem Josef Hrábek
05.01.2018 - 13:15:00
Martin Záhoř - Dobrý den vážení spoluobčané, pane Hrábku. Musím okomentovat ne zcela jasnou informaci a to záležitost smlouvy s Geoloci o.p.s. Tento bod byl všemi hlasy zastupitelů vyřazen z úkolů, protože jim byly opakovaně sdělovány záležitosti, které se dané věci týkaly a nikdo ze zastupitelů neměl sebemenší námitky. Původně se měla tato smlouva uzavřít, jako podpora tohoto spolku, jehož jsme členy, společně s německými kolegy. Bylo předběžně jednáno o částce 3 Kč na obyvatele Stříbra a rok v rámci možné podpory tohoto spolku při žádosti o dotační titul - nechtěli jsme zklamat německou stranu. Bohužel dotační titul, ke kterému se měla vázat tato smlouva nebyl spolku poskytnut. O tom byli zastupitelé informováni, již v předchozích zastupitelstvech. Bod jsme nechali ještě chvíli v úkolech, protože jsme chtěli nechat spolku prostor k jednání a možné korekci rozhodnutí. Bohužel neuspěli a proto nemělo smysl smlouvu uzavírat ani ji tvořit. Mimochodem, tento spolek je již delší dobu značně neaktivní a je otázkou, zda v blízké budoucnosti nezanikne. Umřel jeho hlavní tahoun a odborný garant a dosud se nenašla, bohužel, adekvátní náhrada. Takže resume je , smlouva neměla cenu tvořit, protože nevznikly žádné důvody, které jsme uváděli pro její vznik, proto neexistuje neplnění ze strany HIO a proto také kolegové zastupitelé jednoznačně odsouhlasili zrušení tohoto bodu. Děkuji.



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro