Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 25. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



LP.


Velmi zajímavou akci připravilo pro návštěvníky Regionální muzeum Kladrubska. V pátek 24.11 byla zahájena výstava pod názvem Design Vinylu.Není to poprvé, co kladrubští překvapili,vzpomeňme nedávnou výstavu starých fotoaparátů..

78-45-33 .

Tyhle magická čísla znamenají rychlosti vinylových desek, které vládly světu hudby zejména ve dvacátém století našeho času.. LP, eLPé, long play, dlouho hrající..Kdeže je čas gramofonů, kdy hudba byla vidět,, a nejenom hudba, každý ten obal elpíčka byl vlastně fotografiií, malým čtvercovým obrazem někdy přímo uměleckým. Je to hezký kousek historie i nostalgie a především jedinečný nápad uspořádat takovouhle výstavu... ale,

vinyl překvapivě žije. Přibývá fajnšmekrů, kteří nemusí CD přirovnávajíce  dokonalou voříznutou digi hudbu ke zvuku šiciho stroje a láskyplně se zaposlouchají do sytého dynamického analogového zvuku, který je tak přívětivý pro naše lidské uši. Vážení přátelé, éra gramofonů se vrací po všech těch CD,DVD,MP3,FD, světe div se, ceny stařičkých HIFI gramofonů letí vzhůru a k prodeji jsou již i nově lisované LP desky sice s cenou luxusního zboží ,ale ve výprodeji antikvariátů jsou pořád za hubičku...

vlastně je to takový malý obřad, nalijete si sklenku dobrého červeného, na kotouč gramofonu položíte opatrně Váš poklad, vinylové elpíčko, zapnete ten krásný starý gramofonový stroj, zavřete oči a ocitáte se v jiném světe, světě analogu,který dovede tak mile pohladit Vaši rozervanou duši.. chce to jen jediné Váš čas..

 -----------------------

Ojedinělou výstavu obalů LP desek zvaných vinyly připravilo regionální muzeum v Kladrubska. Výstavu zahájil pan ředitel Pavel Parlásek za účasti starostky Kladrub mgr. Svatavy Štěrbové. Velmi poutavě návštěvníkům přiblížil historii a tvůrčí náměty jednotlivých období vzniku obalů, jež byly nedílnou součástí produkce gramofonových desek, dále vystoupil sběratel  pan Jakub Šofar ,jež hovořil o svém jedinečném sběratelském koni, má ve sbírce více  nežli 1500 desek a s úsměvem posluchačům sdělil, že nemá gramofón, ale že již o něm uvažuje, hovořil také o historii tohoto nosiče o době minulé, o to jak digitální věk zrychluje nové technologie, jež působí lidem jisté závislosti a také odcizení sebe sama. Tak pojďme na to, je opravdu na co koukat, je to součást naší historie, našeho času ... veliké poděkování muzejníkům!





Dne 25.11.2017:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro