Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 26. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Z jednání zastupitelstva 20. 9. 2017


Nejdříve to vypadalo, že zastupitelstvo vůbec nebude, ...

ale nakonec se sešlo potřebných 8 zastupitelů z patnácti a zastupitelstvo začalo v 17:07. V nepřítomnosti starosty kvůli jeho hospitalizaci veřejně poděkoval první místostarosta dvěma občanům města Stříbra, kteří zadrželi do příjezdu Policie ČR pachatele loupeže ve stříbrském klenotnictví.

V diskusi s občany byla opět probírána rekonstrukce bývalého výpočetního střediska v Revoluční ulici na byty, kdy se občané bydlící v této lokalitě domnívají, že veškeré indicie ukazují na to, že výsledkem bude další ubytovna ve Stříbře. Opět bylo zopakováno, že se jedná o objekt v soukromém vlastnictví, který současný majitel koupil už se stavebním povolením a město tedy nemá možnost do této záležitosti zasahovat. Ze strany občanů bylo vysloveno podezření, že se začalo stavět až v době po skončení platnosti stavebního povolení a dále že není dodržována projektová dokumentace, která počítala s tím, že v objektu budou byty různých velikostí, ale budují se pouze malometrážní byty, dále že ze strany od rybníka měly být garáže, které se ale nebudují a navíc je přistavováno další patro. První místostarosta požádal přítomného vedoucího odboru výstavby a územního plánování o vyjádření, ten uvedl, že vše nechá prověřit a o výsledku kontroly bude informovat.

V diskusi byla opět přetřásána herna u věžáku kvůli rušení nočního klidu v bytové zóně, padl dokonce požadavek na zrušení nočního provozu. Město se už touto problematikou zabývalo, ale omezení nočního provozu nelze jen u jedné provozovny, muselo by se týkat plošně celého města. Jsou-li problémy pouze v jedné lokalitě, jedná se spíše o porušování veřejného pořádku, který by měla řešit policie. Další občanka upozornila, že přímo naproti věžáku je ubytovna a v poslední době velký hluk, nepořádek a rušení nočního klidu jde na vrub právě této ubytovny.

Diskutovaly se nové skutečnosti, které se objevily při stavbě mateřské školy. Bohužel se opakuje to samé, co se dělo při revitalizaci náměstí. Nedostatečný průzkum podloží způsobuje, že se objevují vícepráce, které však už nepůjdou hradit z dotace, ale město je bude muset zaplatit ze svého a pak je otázka, zda uspěje u projektanta o náhradu škody. Konkrétně v hloubce 7 metrů se našla hluboká navážka, a dokonce se našly gotické portály z před roku 1500 a pak náhrobky datované kolem roku 1800. Část nálezů se odvezla do muzea a započal archeologický průzkum, který stavbu zdrží.

Diskutovalo se i zúžení Palackého ulice, kdy se nakonec na základě změny předložené prvním místostarostou zastupitelstvu nerealizoval původně zamýšlený pruh pro cyklisty a ti teď, většinou děti zejména v době tréninků a zápasů jezdí po chodníku, ve kterém ovšem pro změnu uprostřed stojí sloupy veřejného osvětlení. První místostarosta vysvětlil, že komunikace je nejširší, jaká mohla být, jinak by v místě přechodů musely být ostrůvky a že město dalo přednost parkovacím místům před pruhem pro cyklisty vedoucím odnikud nikam. Aby se odlehčilo komunikaci, má město vizi příčného stání před vchodem do Baníku a záchytného parkoviště naproti areálu Baníku. Co se týče lamp veřejného osvětlení, jsou v místě vedení elektřiny, přeložky by byly finančně náročné a město má omezený rozpočet.

Zastupitelé schválili za 6,5 milionu korun odkoupení budovy České spořitelny, která pro provoz své pobočky požádala město o pronájem budovy na Masarykově náměstí čp. 62, která se stala malá pro Městskou policii Stříbro a právě první nadzemní podlaží budovy České spořitelny by se dalo využít bez velkých úprav pro Městskou policii Stříbro, přičemž výhodou je i vlastní parkoviště ve dvoře. Ve druhém patře jsou dva byty, jeden by se ale musel stavebně upravit. Rozsáhlé podkroví nabízí možnost dostavby dalších 3 bytů.  

Zastupitelé schválili střednědobý rozpočtový výhled města na roky 2019 až 2023. Zastupitelé odročili několik materiálů týkajících se bývalých kasáren. I přes diskutované problémy pustilo zastupitelstvo dál změny územního plánu Stříbro, protože stále budou mít v budoucnu možnost je svým hlasováním v případě problémů zvrátit.

V závěrečné diskusi prvně oficiálně padlo z úst představitele města, konkrétně prvního místostarosty to, o čem se již delší dobu spekuluje, tedy že Městská policie Stříbro bohužel trochu z městského rozpočtu supluje práci Policie ČR, která má ve městě také podstav. Zároveň informoval, že činnost jednoho strážníka Městské policie stojí město cca 600 tisíc Kč ročně.

Další články z kategorie Zastupitelstvo.



Dne 09.11.2017:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro