Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



15. výročí založení hornického spolku


Členové hornického spolku se sešli v sobotním odpoledni ...

v Městském muzeu ve Stříbře při příležitosti 15. výročí založení hornického spolku

Pozvání přijali: místostarostové města M.Záhoř a V. Souček, Český báňský úřad M. Hakl, předseda OBU v Plzni B. Merc, ředitel DIAMO s.p. o.z. SUL v Příbrami Z. Skála, emeritní ředitel V.Plojhar a členové hornických spolků z Čech a zvláště ze Slovenska, předseda Združení banických spolků a cechů E.Somabathy, tajemník tohoto sdružení D.Vilím.

Když jsme se před 15ti léty rozhodli pro založení spolku, vůbec jsme si neuvědomovali, co nás čeká za práci. Uběhlo neskutečných 15 let a my tady stojíme s Vámi, s o 15 let staršími, bohatšími na životní zkušenosti. Bohužel někteří z nás již mezi námi nejsou, musím je tímto vzpomenout - Josef Liška, Zdeněk Eyer, František Rabada, Ladislav Škopek, z ostatních spolků vyjmenuji jen některé, kteří k nám měli hluboký vztah Karel Škvor, Standa Opasek, Roman Makárius, Josef Suldovský, Koloman Ivánii).

Úvodem si vzali slovo předseda spolku R. Strankmüller a místopředseda K. Neuberger. Následovalo odměňování a předávání vyznamenání zasloužilým členům našeho spolku (Jiří Vojta, Jaroslav Plecháč, Jindřiška Šrámková, Václav Krob, in memoriam Josefu Liškovi a dalším členům a ostatním přítomným za dlouholetou podporu (DIAMO, OBÚ, Nadace Landek a Město Stříbro). K poslechu nám zahrálo na trubky a saxofon trio Kovanda.

Na památku si zástupci spolků odnesli pamětní talíř, glejt, stuhu k praporu a všichni přítomní 1 lahev ležáku uvařeného k této příležitosti. Kamarádi z Apolonie Nové Sedlo tohoto setkání využili k předání svých spolkových medailí pánům Strankmüllerovi a Neubergerovi, spolek Solles Chodov předal medaili Hornickému spolku a Nadace Jiřího Agricoly vyznamenala naši členku A. Neubergerovou.

Po ukončení slavnostního aktu se přítomní odebrali do spodního patra, kde K.Neuberger Všem představil výtvor hornického spolku a to hornické pečetě a razítka. Podařilo se zrealizovat 210 kusů těchto razítek z období 17. století až dodnes. Hlavní téma jsou stříbrská těžařstva a cechy, Horní úřady Stříbro, Plzeň, Praha, Loket, Sokolov, Most, Č. Budějovice, Ostrava, Kutná Hora, Příbram a jiné. Je zde vystaveno i 15 kusů pečetí z mosazi (kopie originálů ze SOA Tachov). Velké dík patří Nadaci Landek, která svým finančním darem podpořila vznik tohoto díla, které svým tématem a jedinečností spíše patří do Hornického muzea. Program dále následoval hornickým pochodem k hornickému skanzenu za svitu loučí a světýlek přes hornickou stezku. Po posledních větách předsedy spolku byl odpálen ohňostroj. Akce doufám proběhla zdárně a kamarádi odjížděli do svých domovů plni zážitků a nových osobních setkání.

V dějinách českého hornictví znamená 12. století první oficiální i neoficiální dochované písemnosti z rudných revírů českého království. Vedle starého stříbrského revíru postupně vznikají další a slavnější revíry, Jihlava, posléze Kutná Hora, či Jílové, nebo Horní Slavkov, Rudolfov, Planá, Jáchymov a Příbram a řada dalších. V místech bohatých nálezů rudních žil vznikaly hornické osady, které byly panovníky země povyšovány nejdříve na horní městečka a později na horní města. K povzbuzení dalšího hornického podnikání byly těmto městům udělovány různé výsady a zvláštní práva. Čeští králové ochotně vycházeli vstříc žádostem majitelů panství o povyšování na horní města. Panovníci potvrzovali horníkům jejich výsady a zároveň vylepšovali horním městům jejich pečeti a městské znaky.

Od té doby se mnoho změnilo, místní doly již jsou jen dávnou vzpomínkou. Historii města spojenou hlavně s hornictvím udržují nadšenci. Troufám si říci, že velcí nadšenci srdcem, protože bez nich bychom zde nikdy neměli hornický skanzen ani zrekonstruovanou štolu Prokop. Všem, o kterých mluvím, tímto chci, já osobně, velmi poděkovat, protože vím, co osobního času, nadšení a rodinné podpory museli obětovat. Z bývalého počtu 90 členů spolku je nás již jen 44.

Musím zde zase připomenout památnou větu, a to že: „Dějiny českého hornictví jsou vnitřně propojeny s dějinami země, tak těsně, že není možné je od sebe oddělit „.

Děkuji za pozornost
Zdař Bůh
K.Neuberger

 





Dne 02.11.2017:Karel Neuberger





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro