Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



SAPRiSTi


Sapristi po desáté...

Když jsem ten středeční podvečer čekal na plzeňském náměstí na zahájení výstavy výtvarného sdružení Sapristi, bylo podmanivé babí tereziánské léto. Byl to takový ten krásně fotografický čas, říká se tomu zlatá hodinka. Kašny chrlily tu svojí zabarvenou vodu, ne nevnímáte ani moc okolí.. najednou jsem je uviděl. Na lavičkách okolo kašny se choulily zahalené postavy s baťůžky a igelitkami. Hned jsem si jej všiml.Rukama si zahaloval svoji tvář,ne nechtěl býti fotografován. Vlastně ani Vás to tak nějako nenapadne vézt se na modernistické vlně zobrazování lidské bídy..Pohlédl jsem mu do dokrve odřeného obličeje a dal mu najevo, že fotím uplně něco jiného. Začalo se stmívat, kašny vypnuly svoje proudy vody a vlastně jsme již odcházeli. Někteří, Ti šťastlivci, do rozzářené Galerie Jiřího Trnky, ti druzí, Ti lidé bez tváře, bez domova, do tmy..

V galerii bylo narváno. Tahle partička, již jsem o nich psal, jsou to nejen plzeňští fotografové,malíři a malířky a grafici,ale i přemýšliví lidé,kteří vnímají svět okolo nás,kteří svým výtvarnem říkají svůj pohled na život. K vidění bylo mnoho nových kousků, bylo vidět, že pořád usilovně pracují a tvoří nová, jak sami říkají neumělá, ale zcela jistě umělecká díla. Však také návštěvníci vernisáže nade všemi těmi kousky dlouze diskutovali a někteří dokonce zapoměli i na obžerstvení. Nejvíce mne osobně ohromila obří fotografie jakési krajiny, přede kterou visí druhá fotografie obrovitého kusu betónu, který pohlcuje tu krajinu.. nakonec přátelé, koukněte sami...

Chtěl jsem ještě napsati, že si všech těhle lidiček, výtvarníků, velice považuju, obdivuju je, jejich neutuchající elán, vzájemné přátelství a sounáležitost, vždyť oni jsou spolu už dlouhá léta a tohle je jejich desátá jubilejní výstava. Jó, a taky nový hezký trendi se objevuje na výstavách..každý návštěvník vernisáže dostal památeční grafický list. Zadarmiko.

Výstava Sapristů, sapristé.. zajisté..





Dne 20.10.2017:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro