Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Marie, Zdena a Josef


V těchto dnech se otevírají dveře jindy zamčené...

Moudrost starých židů nebyla jen v uctívání jediného Boha, zdravého životního stylu košer,osobní a rodinné disciplině, ale i s nakládáním generacemi vytvořeného bohatství.Bylo nepsanou morální povinností bohatých židů použít část svého bohatství ku prospěchu jiných. Byli mecenáši...

V těchto zářijových dnech se v rámci  Dnů Evropského dědictví otevírají i dveře památek jinak uzavřených na mnoho zámků. Jedním z nich je i zámek Lužany. Hlávkovy Lužany.

Možná je znáte. Hlávkův most v Praze, Hlávkovy koleje, Zemská porodnice ( U Apolináře),paláce ve Vídni, ohromující rezidenční areál v Bukovině na Ukrajině, nadační domy ( Vodičkova ul. v Praze)... a zámek Lužany.

. Architekt Josef Hlávka, rodák z Přeštic, byl dvakráte ženat, jehy ženy Marie a Zdena mu byly věrnými starostlivými manželkami,on mnoho, velmi mnoho pracoval, spal jen 4 hodiny denně, dokonce vyčerpáním vážně onemocněl..za svůj dlouhý život nabyl velikého bohatství a nakonec se stal mecenášem. Jakýmsi vzorem všech mecenášů v Čechách.Ale nepleťme se, on nerozdával peníze jenom tak, vždy požadoval,aby příjemci jeho peněz byli aktivními tvořivými lidmi.Například jeho studenti, nadaní mladí lidé z chudých poměru museli mimo studium i trenovat šerm,aby se byli schopni bránit nejen zvými znalostmi,ale i fyzicky. Josef Hlávka byl velký český vlastnec, mezi jeho přátele patřil i Antonín Dvořák, Vojtěch Hynais, Max Švabinský a mnozí další..

Zámek v Lužanech přestavěl jako svoje sídlo, jedinečné interiéry i zámecký park se otevírají návštěvníkům jen velmi zřídka. K vidění jsou velice zajímavé útulné interiéry a překvapení nakonec, zámecká kaple Panny Marie je naprosto jedinečná a úžasná, nakonec podívejte se sami. Ti z Vás kdo to letos nestihli, budou mít příležitost zase příští rok..  zámek v současnosti spravuje Hlávkova nadace Nadání..





Dne 17.09.2017:Jan Picka


18.09.2017 - 09:50:16
onza - Portrét Josefa Hlávky na posledních fotografiích je od Václava Brožíka a je umístěn ve velkém sále Českého kvarteta lužanského zámku..



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro