Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 26. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Obrigado ESI 2017! Obrigada ESI 2017!


Obrigado/a ESI 2017! Obrigado/a Fortaleza! Členové Klubu malých debrujárů při Gymnáziu Stříbro se od 4. do 15. srpna 2017 vypravili do Brazílie.

Členové Klubu malých debrujárů při Gymnáziu Stříbro se od 4. do 15. srpna 2017 vypravili do Brazílie. Ve Fortaleze se zde konala výstava žákovských a studentských přírodovědných a technických projektů - Expo Sciences International 2017.

 V pátek 4. srpna se pod záštitou Asociace malých debrujárů České republiky jednadvacetičlenná delegace žáků, studentů a pedagogů z celé České republiky (Nymburk, Petřvald, Hustopeče, Frýdek-Místek a Stříbro) vydala přes Londýn, New York a Rio de Janeiro do brazilské Fortalezy, aby se zde zúčastnila soutěžní přehlídky žákovských a studentských vědeckých projektů Expo Sciences International, která se konala od 7. do 12. srpna 2017 ve Fortaleze, stát Ceará.

 Náš tým stříbrského gymnázia ve složení PhDr. Jitka Soukupová, Daniel Sůva, Jan Kalčík (kvinta), Kateřina Osmiková, Hana Bártová (oktáva), Zuzana Strankmüllerová a Eliška Suchardová (septima) zde představil výsledky práce Středoškolské odborné činnosti a Technické olympiády Plzeňského kraje – Recyklace nápojových plechovek a jejich využití při výuce fyziky. Jádrem celé práce bylo vytvoření vlastní komiksové sbírky návodů na fyzikální experimenty s využitím plechovek od nápojů.

Během ESI 2017 se setkalo 819 účastníků z 36 zemí světa a všichni našli společnou řeč nad 294 projekty. Kromě prezentace projektů na stáncích, slavnostních ceremoniálů, Brazilské noci, či kulturního večera, pro nás pořadatelé připravili i několik výletů. A tak jsme měli možnost prohlédnout si centrum Fortalezy a strávit den na jedné z nejkrásnějších brazilských písečných pláží Praia do Futuro, ale hlavně získat spoustu nápadů, zážitků a nových přátel.

Kromě těchto zážitků spojených s výstavou ESI 2017 jsme ještě přidali několik cestovatelských zážitků. Cestou tam jsme přidali k našemu cestování dva dny strávené v Rio de Janeiro, protože co by byla návštěva Brazílie bez Ria, Copacabany, Cukrové homole a Krista Spasitele. Cestou domů jsme zase k rychlé prohlídce New Yorku využili desetihodinový stopover, vydali jsme se k soše Svobody, prošli se po Brooklynském mostě a na závěr se pokochali výhledem na New York z výšky 259 metrů z Rockerfellerova centra.


A také pro vás máme několik zajímavostí:

  • Je vyšší socha Krista Spasitele v Rio de Janeiru nebo socha Svobody v New Yorku? Socha Krista Spasitele měří 30 metrů a podstavec je vysoký 7 metrů, socha Svobody je vysoká 46 metrů a její podstavec měří 46 metrů, takže vrchol pochodně se nachází ve výšce 93 metrů nad zemí.
  • Fortaleza je hlavním městem brazilského spolkového státu Ceará a nachází se na severovýchodě Brazílie. Nachází se necelé 4 stupně jižní šířky od rovníku v nadmořské výšce 16 m n. m. Rio de Janeiro je druhým největším brazilským městem, nachází se přibližně na 23 stupních jižní šířky, a díky tomu jsme zde byli v období brazilské zimy, která trvá od června do srpna.
  • Počasí je v Brazílii, díky její velikosti a poloze, rozmanité. Teplota vzduchu v Rio de Janeiru se pohybovala okolo 23 stupňů Celsia, teplota vody okolo 20 stupňů Celsia, ve Fortaleze teplota vzduchu dosahovala 31 stupňů Celsia a teplota vody 26 stupňů Celsia.
  • Přes slavnou Copacabanu vede více než 40 autobusových linek v Rio de Janeiru a na pláž se také dostanete ze tří stanic metra.
  • Empire State Building – 381 metrů – vyhlídky v 86. a 102. patře, Rockerfeller Center – 259 metrů – vyhlídka v 70. patře.
  • A jak je to s tím portugalským děkuji? „Obrigado!“ nebo „Obrigada!“ Za veškeré dívky výpravy říkám „Obrigada!“, takže už vám to je předpokládám jasné, co by vám řekli Honza s Danem …

Na závěr bych chtěla poděkovat všem studentům za skvělou reprezentaci Gymnázia Stříbro, města Stříbro, Asociace malých debrujárů, Plzeňského kraje i České republiky na Expo Sciences International v brazilské Fortaleze. 

 Velký dík patří rodičům a našim partnerům, sponzorům, podporovatelům, jimiž jmenovitě jsou Sdružení rodičů při Gymnáziu a OA Stříbro, Město Stříbro, Plzeňský kraj, Vodárny a kanalizace Karlovy Vary, a.s., OK Záchlumí, a.s. a také všem jednotlivcům, kteří nás podpořili v crowdfundingové kampani na www.startovac.cz.

PhDr. Jitka Soukupová, Gymnázium Stříbro

 





Dne 25.08.2017:Mgr. Zuzana Kalčíková





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro