Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 24. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



800 let


...

Představte si, že máte firmu, která trvá osmset roků, to je zázrak řeknete si.. osm staletí, co zažilo králů, císařů, prezidentů, pohrom, válek, režimů, pokrývá celé dvě velké epochy lidstva, středověku i novověku..    

...tohle však není firma, i když má skvělou značku, no nějaké ty profese by se jistě našly. Mlýn, rybárna, sladovna,vlastně pivovar,pekárna,zahradnictví,pole,louky,statky, vodní hospodářství,ale také knihovna,umění, kostel a řád. Řád nejenom v životě, ale řád v chodu věcí pozemských i nadpozemských. V temné době středověku i novověku, byl tenhle Řád Premonstrátů velikým světlem široko daleko, ukazujíce prosperitu, učíce vzdělání a smyslu pozemského bytí..

Klášter. Klášter Teplá, a vlastně i klášter Chotěšov. Obé spojuje jedno jméno.

Blahoslavený Hroznata. Patron Západočeského kraje. Klášter slaví letos osmset let jeho výročí. Je to jistě veliký důvod k oslavě. Osmset let. Je to doba, která již přesahuje představivost člověka.. V Teplé se na jeho oslavy náležitě připravili, vlastně se jedná o pouť, ale neječí tady kolotoče, ani napadají centrifugy. Ale nenechme se mýliti. Hudby bylo dosti dosytosti.Varhanní koncert na dvoje varhany v klášterním opatském kostele Zvěstování Páně byl jedinečný. Jedinečný je ovšem i sám kostel, kam se sestupuje po schodech dolů a s ůdivem sledujete románskogotický styl,ozdobený prvky baroka... Nejenom Mše svatá, jež byla hlavním programem,ale i mnohé výstavy obrazů, i fotografiií, pinholová svatba, setkání PTP a politických vězňů, nová křížová cesta v klášterním parku umělecky a výtvarně reflektující 21. století..

v Teplé byla tentokráte zima,ale návštěvníky zahřála luxusní gulášovka,ve který stojí lžíce,a kterou si doma prostě neuvaříte,a také grilované kuřecí,vepřové, několikero druhů klobás, několikero druhů piv, výborná káva a také pohoda mezi příchozími..

Blahoslavený Hroznata zemřel hlady vězněn svými terorityrany dne 14. července L.P. 1217.

 

 





Dne 16.07.2017:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro