Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 24. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Z jednání zastupitelstva 24. 5. 2017


Po schválení programu jednání složil slib zastupitele ...

Josef Balvín, který nahradil odstoupivšího Miroslava Votavu. Rezignací pana Votavy se dle zákona o obcích uvolnil i post předsedy Finančního výboru (FV) Zastupitelstva města Stříbra, na který zastupitelé jmenovali stávajícího člena FV zastupitele Karla Ticháčka. Na uvolněné místo radního byla pak dovolena zastupitelka Mgr. Květoslava Špilerová, která byla pověřena i oddáváním.

Při následné kontrole usnesení předcházejících zastupitelstev zastupitelé na návrh Kontrolního výboru Zastupitelstva města Stříbra upřesnili, že usnesení rady a zastupitelstva musí být zveřejněna na internetu nejpozději do 15 dnů ode dne jednání. To dává pracovníkům městského úřadu (MěÚ) 5 dní na úpravu usnesení z hlediska předpisů na ochranu osobních údajů pro zveřejnění na internetu. Zákon o obcích totiž ukládá povinnost pořídit zápis z jednání zastupitelstva do 10 dní po skončení zasedání. Na jednání zaznělo, že pak ho musí podepsat ověřovatelé a to že je důvod jeho případného pozdějšího zpřístupnění občanům na MěÚ. Stanovisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 25/2008 ale zcela jasně formuluje, že v těch 10 dnech jsou i podpisy ověřovatelů a proto doporučuje, aby zápis obsahoval i datum vyhotovení a datumy podpisů jednotlivých ověřovatelů zápisu, aby bylo jasné, zda byl dodržen zákon. Stanovisko dále uvádí, že nepodepsání zápisu ověřovatelem (příp. starostou či místostarostou) nebrání realizaci práva občana obce nahlížet do zápisu ze zasedání zastupitelstva obce.

V diskusi s občany se probíraly skutečnosti uvedené na internetových stránkách společnosti Waystone, na které je odkaz z internetových stránek města. Dále se diskutovala bezpečnost míst pro přecházení na náměstí a nakonec i stav reklamací závad na revitalizovaném náměstí. První místostarosta ujistil přítomné, že díky řádným reklamacím nebude na náměstí nic promlčeno.

Znovu se diskutoval převod majetku TJ Baník Stříbro na město a diskuse byla uzavřena s tím, že se situací bude zabývat Rada města Stříbra a možná se stihne připravit i materiál pro červnové jednání zastupitelstva. Baník je schopen zabezpečit provoz nemovitostí, ale není schopen udržet nemovitosti tak, aby nechátraly.

Dále se diskutovala zadržovací nádrž na návsi v Otročíně, která díky zanášení neplní svou funkci. Za posledních 10 let se provádělo 2x odbahnění a nové odbahnění v souladu se zákonem by vyšlo minimálně na 0,5 mil. Kč a další problém je, kam s bahnem. Otázka je, zda nádrž vůbec nezrušit.

Při projednávání majetkoprávních úkonů se na pořad jednání dostal materiál na prodej nemovitostí v kasárnách za účelem realizace projektu logistické haly EMP 15, u kterého nebylo jmenovitě uvedeno, kdo ho předkládá, nakonec si ho za svůj vzal starosta. Zájemci o koupi se nepodařilo přesvědčit zastupitele, že se nejedná o projekt na montovnu, výsledkem čehož bylo nepřijetí usnesení. Další materiál týkající se zájmu o výstavbu závodu na zpracování zvěřiny v kasárnách vzali zastupitelé na vědomí. Na závěr majetkoprávních jednání uložili zastupitelé starostovi oslovit právní kancelář, aby vypracovala cenovou nabídku na právní stanovisko ohledně platnosti smlouvy sdružení SWD a vypracování případného podání k rozhodčímu soudu na případnou neplatnost této smlouvy.

Zastupitelé odsouhlasili vícepráce jednak na ulici Palackého z důvodu přidání veřejného osvětlení a pak u havarijního stavu kanalizace u DPS Třešňová, kdy se dodatečně zjistilo, že zámková dlažba není ve štěrku, ale v betonu a taktéž že původní potrubí je celé obetonované. Další vícepráce si vyžádala oprava zdi městského opevnění, kdy se stav části zdiva oproti projektové dokumentaci z roku 2013 zhoršil a je nutné přezdění nestabilního zdiva.

V rozpočtových opatřeních byl navýšen rozpočet na Městskou policii Stříbro o téměř 400 tisíc z důvodu schváleného navýšení počtu strážníků. Na zateplení MŠ Soběslavova nebyla schválena dotace EU, takže zastupitelé odsouhlasili převod čerpání prostředků úvěru na zbývající část výstavby nové MŠ, na kterou dotace EU přiznána byla a ještě zbývá možnost čerpat 12 mil Kč na další dotační akce. Bylo odsouhlaseno poskytnutí finančního daru 20.000 Kč na pořízení přístroje pro stanovení hodnoty C reaktivního proteinu pro pracoviště lékařské pohotovostní služby ve Stříbře, zbylých 20.000 Kč poskytne sponzor. Dále byla navýšena oprava střechy a věžičky na čp. 63 z důvodu vyšší nabídkové ceny ve výběrovém řízení. Zastupitelé přijali dotaci Plzeňského kraje 300 000 Kč na zajištění havarijního stavu obvodových zdí (4. etapa) kostela sv. Máří Magdalény.

Na základě novelizace přestupkového zákona je od října loňského roku možné omezovat noční klid stanovený zákonem o ochraně veřejného zdraví od 22:00 do 06:00 pouze obecně závaznou vyhláškou (OZV) obce. V této době je každý povinen zachovat klid a omezit hlučné projevy. Zastupitelé přijali OZV 1/2017 o nočním klidu, ve které jsou uvedené výjimky.

Další články z kategorie Zastupitelstvo.



Dne 21.06.2017:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro