Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 25. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Honzova Chvíle ticha


Vernisáž výstavy fotografa Jana Pakosty 10.6. v 16 hodin v Borské Loretě..přidáno foto

Na výstavu fotografií Honzy Pakosty se vždycky těším. Má fotograficky zajímavé vidění, které nepostrádá prvky výtvarna. Jeho fotografie nejsou žádná dovčastreet, ale fotograficky čisté motivy, které dokáže nafotit vlastně kdekoliv a vůbec není důležité kde. Vypovídací hodnota jeho fotografiií není totiž o tom, kde všude byl, ale o tom co chtěl říci.. Honza ovšem připravil nám návštěvníkům ještě jedno překvapení. Veliké, úžasné překvapení.

Tím překvapením byla samotná Loreta. Starobylý mystikou nasáklý prostor a chodby jeho ambitů jsou skvělou historickou galeriií nasvícenou přírodním světlem.. a vůbec tahle atmosféra, která se jen velmi těžko popisuje slovy a která byla vynikajícím nápadem a počinem zanechala v návštěvnících vernisáže hluboké dojmy.. členové borské farnosti i s panem farářem Vojtěchem Kazcmarkem přivítali návštěvníky a chopili se i průvodcovské role..

.. Jan Pakosta nám představil svůj nový soubor pod názvem Chvíle ticha, chtělo by se dodat a zamyšlení. Nalezená zátiší spolu s Janovým až piroteskním viděním nám vtipnou formou ukazuje i historii a nutí k zamyšlení nad pomíjivostí našeho času.. Jeho putování krajinou, ano i hřbitovem, ale dává formám i jiný nový život, život, kdy převádí nostalgii staré sochy s jemu vzorně výtvarně provedenou kompozicí doplněnou laskavými nevtíravými barvami do obrazu fotografie.. ne tohle ovšem každý umí, ne každý má nadání vidění v jiných souvislostech.. tyhle fotografie se do těch starých ambitů moc hodí, sluší jim...

V borské Loretě jsem byl jako mnozí návštěvníci poprvé. Žasnete nad  zdobenými chodbami ambitů, ale i dva nádherné oltáře nám připomínají náboženské i umělecké cítění našich předků, jako ve správné Loretě ovšem nachybí ani Svatá chyše a zde čekájí návštěvníky další a další veliká překvapení , která jenom podtrhují všechnu tu krásu... Černá Madona.. celá Loreta je jakýsi uzavřený svět, svět,kde na Vás čeká za každým koutem milé a ještě milejší překvapení a historie ze zdí jenom raší..

díky Honzovi Pakostovi, který nám vlastně jaksi prodloužil Noc kostelů a připravil všem jedinečné zážitky..





Dne 11.06.2017:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro