Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 19. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Z jednání zastupitelstva 19.4.2017


V úvodu pan starosta přivítal.....

všechny přítomné. Před schválením programu byl předložen jako materiál na stůl zápis z 23. jednání FV a pracovní materiál 4.1. Majetkoprávní úpravy v areálu býv. kasáren upravený advokátní kanceláří, bez souhlasu společníka, tj. Waystone CZ, ve sdružení (Sříbro Waystone Development, z.s.p.o.). Dle informace starosty byl materiál zjednodušen, účel nezměněn.

Na dotaz zastupitele proč nebyl zařazen materiál ohledně nové smlouvy se spol. Waystone CZ, bylo řečeno, že Waystone CZ již novou smlouvu nepodporuje. Do budoucna se tímto tématem zabývá ze strany Města nová advokátní kancelář. K tomuto tématu se vyjádřili všichni tři členové kontrolní rady SWD, že byla odvedena spousta práce za podpory starosty, nemají co nového do kontr. rady přinést, KR se již delší dobu nesešla a pracovní schůzky se též již nekonají. Poté na svůj post členů KR rezignovali.

Se zařazením upraveného materiálu nebyl projeven souhlas ze strany většiny zastupitelů a zástupce Waystone CZ. Nelíbilo se jim, že byl tento materiál zaslán starostou dvě hodiny před jednáním ZMě, kdy nebylo možné se s jeho úpravami seznámit. A není zodpovědné o tak důležité věci bez seznámení hlasovat. „Takto to nemůže fungovat“. Materiál nebyl zastupiteli schválen k zařazení do programu.

Po rezignaci p. Neubergera na post předsedy Výboru výstavby, územního plánování a Fondu rozvoje bydlení, byl jmenován předsedou tohoto výboru Ing. Šimek.

Starosta přednesl požadavek od KV dostávat včas potřebné informace a požádal zodpovědné osoby o součinnost.

V diskusi s občany zazněl dotaz na obytnou zónu, v jakém to je stádiu, případně za jakou cenu je m². V tuto chvíli se zpracovává projektová dokumentace na celé území-termín do 30.6. Jedná se se soukr. vlastníkem o odkup pozemku pro vjezd (dle norem). Po zpracování PD se předpokládá, že na podzim by se již mohlo parcelovat a také mluvit o ceně. Podle platných Zásad prodeje je v současnosti cena zasíťovaného pozemku 700 Kč/m².

Poté zazněl požadavek od občana na osazení odpadkového koše u Červené lávky, kde je vybudováno nové posezení.

Předseda TJ Baník informoval o schůzce Komise k převodu majetku TJ Baník na Město. Posteskl si, že je nekorektní jmenovat do této komise členy TJ, aniž by jim to bylo předem oznámeno. Předseda komise sdělil, že je to v zájmu samotného Baníku TJ, aby se v této věci konalo. Stále existují důvody, proč nelze majetek převést. A problém s chátrajícím areálem, na jehož obnovu nemá TJ finanční prostředky, se prohlubuje. Jiný zastupitel okomentoval tím, že všichni dobře víme, proč se Baníku nedostává peněz.

Další část již byla věnována projednávaným materiálům. Na nabídku prodeje bytu 3+1, II. kategorie, v ceně 657 100 Kč, se přihlásili 3 zájemci. Formou tzv. malé aukce byl byt prodán vydražiteli s nevyšší nabídkou (L.P. z Plzně) za 997 100 Kč.

V dalším bodě byl projednáván původně předložený materiál 4.1. Majetkoprávní úpravy v areálu býv. kasáren – Záměr účelového prodeje pozemků z Města Stříbro na Waystone CZ, s.r.o., ke kterému se jednotlivě vyjadřovali zastupitelé. Padl návrh odročit materiál, což zástupce Waystone CZ nebere jako souhlas. To již tu bylo několikrát. Popsal situaci, která se již 1,5 roku vleče. Neví, co Město chce, zda nadále rozvíjet. Proč ale Waystone CZ trvá na původním předloženém návrhu, i když obsahově jde o stejnou věc, o rozvoj území býv. kasáren? Zástupce Waystone CZ předložil návrh na konci března a do této doby netušil, že bude změna, kterou připravila advokátní kancelář Města. Liší se možná v detailech, ale je nepřijatelný, pokud není možnost alespoň s týdenním předstihem k prostudování. Co se týká návrhu nové smlouvy, nebrání se k jednání vrátit. Na návrh, kde někteří zastupitelé vč. starosty a místostarostů se vyjádřili velmi kriticky k  uvedenému textu, vypustit z textu smlouvy slova„ respektive výrobní haly EMP 15 nebo alternativně k výstavbě distribučního a skladovacího centra zejména pro automob. průmysl“, zástupce Waystone CZ přistoupil. Vyslechl si stejně jako ostatní přítomní, že zde nechceme další výrobní haly, kam by se přiváželi a do města sestěhovávali další a další agenturní zaměstnanci. Je tu zodpovědnost vůči občanům. I z hlediska bezpečnosti je nutné vědět, co zde bude a komu se prodává. To je i v zájmu vedení Města, že chce vědět, kolik lidí tu bude zaměstnáno. Bojují proti velkým halám na Ostrově, proti ubytovnám, tak není divu, že si to chtějí ohlídat i tady. Ze strany 1. místostarosty je požadavek na ještě vstřícnější krok, a to aby oprávněné náklady Města ve výši 1,2 mil. Kč byly spol. Waystone CZ Městu uhrazeny, s čímž zástupce spol. nakonec souhlasil.

Zástupce Waystone CZ prohlásil, že v této chvíli tam bude logistický projekt EMP 15, který je schválen dle územního plánu a k dispozici na stavebním úřadě. Součástí nabídky je i infrastruktura v hodnotě 30 mil. Kč (od objektu RSF po vjezd u vrátnice; převod části ulice Vodárenské; křižovatka u vjezdu do býv. kasáren; napojení pěších tahů tak, aby se z města dalo dojít po chodníku až k RSF a tím i zlepšení infrastruktury pro záchranku a hasiče včetně autobusu). Další součástí je osvětlení v celé této lokalitě. Zástupce Waystone CZ podotkl, že dnes již žádná firma nechce mít víc jak 100 zaměstnanců. Konkrétního zájemce sdělí až budou jednání v takovém stádiu, kdy to bude možné.

V záměru prodeje ke schválení uvedeno takto: Prodej se uskuteční v souladu s původní smlouvou ve znění jejích dodatků za účelem realizace projektu logistické haly EMP 15.

Pro některé zastupitele je i tak materiál nepřijatelný. Již v záměru prodeje by mělo být uvedeno, co tam konkrétně bude a věci, které tu slibuje zástupce Waystone CZ, už tu mohly dávno být na základě původní smlouvy. A pokud nebude dodržena účelovost, dát do smlouvy anulaci prodeje.

Po výše uvedených úpravách včetně celkové prodejní ceny 35.554.750 Kč bez DPH za 90.257 m² pozemků a včetně klausule o odpuštění 18 mil. Kč oprávněných nákladů byl materiál připraven ke schválení ještě s tím, že po podpisu kupní smlouvy dojde současně k uhrazení oprávněných nákladů Města ve výši 1.161.621 Kč. Proti hlasovali 4 zastupitelé a nakonec i starosta. Záměr prodeje byl sice schválen, ale následně k této situaci se strhla bouřlivá diskuse v tom smyslu, že starosta byl iniciátorem vzniku nové smlouvy, že původně projekt podporoval, nabádal ostatní, aby pro záměr prodeje hlasovali a nakonec se ke všemu otočil zády. Padlo hodně kritických slov a nejen ze strany 1. místostarosty pana Záhoře, a pokud se něco, i když jen na pracovním jednání, domluví, mělo by mít platnost, a v případě změny, včas ostatní s tímto seznámit. Jinak vynaložená práce pozbývá smyslu. Starosta by měl být osobou, která udává směr. Takto to vnímá část zastupitelů.

Část zastupitelů chce novou smlouvu, druhá část chce jít snad do soudního sporu? Je nutné dát dohromady systém práce. Máme zde platnou smlouvu, i když značně nevýhodnou. Minulost již nezměníme. Tehdy byla smlouva uzavřena v dobré víře, že zde developerská společnost promění území pro lepší život města. Byla velká nezaměstnanost a tlak na to rychle rozhodnout, jak se získaným územím naložit.

Z vyjádření starosty: postup byl domluven na pracovním jednání – oslovit právní kanceláře, posoudit smlouvy a vztahy se spol. Waystone CZ. Změny k materiálu 4.1. byly den předem avizovány v emailech, konečný materiál zaslán všem ihned po doručení od právníků. Protože upravený materiál nebyl přijat k zařazení do programu, a také na doporučení právníků nemohl hlasovat pro původní návrh. Nevidí v tom problém. Podobně se k tomuto vyjádřil i jeden ze zastupitelů s dovětkem, že chyba asi byla v tom, že se zastupitelé nesešli před jednáním ZMě.

Na to zareagoval p. Votava a oznámil svou rezignaci na post zastupitele. Jedním z důvodů je i popsaná situace před vyjádřením starosty. K čemuž se vyslovil i p. Neuberger, že rezignoval na post předsedy VVÚP, dá se říci, ze stejných důvodů. Nedrží se úmluvy. Starosta počítal na pracovním jednání s podporou návrhu, který byl předložen, ale pak přinesl materiál na stůl, se kterým se nikdo nestačil seznámit, proto nebyl projednáván. Jak již bylo řečeno, mohl svolat uzavřené jednání v případě zásadních poznatků a zastupitelům je sdělit. To se nestalo.

Dále zastupitelé schválili navýšení počtu městských strážníků o 3 a rekonstrukci objektu bývalé hasičárny na objekt Městské policie Stříbro v termínu leden-březen 2018. V první fázi by šlo o úpravy vnitřních prostorů, později úpravy zvenku.

Na další dotaz, který směřoval na vedení Města, proč máme jednatele Městských lesů, který v tomto oboru nemá vzdělání a jeho podřízený p. Souček, 2. místostarosta a ředitel LMS ano, bylo sděleno, že tehdy to bylo rozhodnutím obou valných hromad a Rady Města, že na SMMS bude dohlížet 1. místostarosta(p. Záhoř již nějakou dobu jednatelem SMMS není) a Městské lesy starosta. Takto to funguje i v jiných městech, že si radní pohlídají správu zřízených společností. Starosta jako jednatel nezasahuje do běžné práce společnosti, ale pomáhá jí v jednáních s úřady, ve věcech týkajících se komunikace a smluv.

1. místostarosta p. Záhoř informoval přítomné, že v současné době intenzivně řeší problém s ubytovnami, snaží se vstupovat do stavebního řízení ostrovských hal, aby firmy svým zaměstnancům vytvořily prostory pro ubytování i zázemí v podobě obchodů, občerstvení, služeb apod. Snaží se vyjednat s firmami kompenzaci zvýšených nákladů s odpady a veřejným pořádkem.

Na závěr starosta informoval, že má na stole materiál, jak se obce mohou bránit, jaké mají zákonné možnosti.



Dne 22.05.2017:Ilona Novotná





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro