Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 25. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Sochy a Květy.


...

Vlastně je uplně jedno, kde se ony sochy nacházejí. Vlastně to není důležité. A přece...

Sochaře jsem vždy velmi obdivoval. No jen si to představte. Musí mít velikou představivost. Tu největší, jakou může výtvarník, umělec míti. Ale hlavní je myšlenka. Nápad. Vzniká někde na pomezí hmotna a duchovna, myšlením v mozku, či snad duši, či snad v obojím. Takový kamenosochař nesmí uhodit vedle. Musí míti silné , je to velice namáhavá práce, a přitom jemné citlivé ruce, vytvořit z kamene podobiznu, představu, je opravdu um. Umění. Spojením mozku a rukou vzniká umělecké dílo. Dílo s velkým D. 3D. 

Takové květy si jen tak rostou. A kvetou. A voní. Jen tak, jakoby ani za řeč nestály. Stejně vydrží jen do jarních mrazíků, mávnete rukou. Jak pomíjivé... .. .  No.

Jen si to představte. Představte si, že chcete vytvořit květy. Představte si, že máte myšlenku a chcete aby kvetly, aby voněly, aby dělaly radost lidem, ženám.. Nemáte však ruce. Nemáte ani šedou kůru mozkovou. Nežijete ve hmotě.. A přece máte nesmírnou, nekonečně velikou moc, energii, ovládáte duchovní, nehmotný svět. Víte, že květy mohou růst kvést a vonět jenom ve hmotě, v zemi zalité sluncem,skrápěné deštěm, v atmosféře kde mohou dýchat, v blízkosti slunce, které zahřívá vesmírný mráz. Sluncem jež je součástí galaxie Mléčná dráha. Jenže tahle galaxie je jen jedna z biliard galaxiíí....Ne Nezamotá se Vám z toho hlava. Žádnou hlavu nemáte. Jste Duch. Máte tu největší představivost jaká může existovat. Vaše představy jsou ohromující, nekonečné, vidíte nekonečný hmotný vesmír se všemi jeho tajemstvími, vidíte nekonečný ohromný mikrosvět hmoty... vidíte stvoření života, stvoření rostlin, zvířat, lidí a mnoha dalších bytostí, vidíte...

...nemáte ale ruce, máte však Myšlenku. Vite, že hmotu snadno ovládnete pomocí přírodních zákonů , ta Myšlenka má obrovskou nekonečnou sílu. STAŇ SE. Jaká to elegance. BOŽÍ.

-------------------

Tyhle dvě sochy se nacházejí, no, jedna z nich na Jižním nádraží v Plzni, žena Železnice oděná patinou času, jíž obklopují dvě kvetoucí princezny zvané Magnolie. Tu druhou sochu najdete blízko Václaváku, v jedné pasáži u Vodičkovy ulice v Praze. Josef Hlávka, mecenáš, budiž mu země lehká. Ta jeho socha celá voní, jakési úžasné zátiší v hluku velkoměsta .

A ještě něco.

Tyhle nádherné květy sice může zničit mráz, ale ony nám stejně za rok vykvetou znovu, a zavoní...





Dne 16.04.2017:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro