Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Srdcem...


Výstava obrazů Ladislava Kobylky v Černošíně

Výstavu v Černošínském muzeu zahájil v pátek 7.4. starosta pan Plincelner spolu s ředitelkou muzea paní Sihelskou..

Pan Kobylka byl malíř krajinář, jen tak někdy pro potěchu si odskočil tu k portrétu tu k zátiší... Jeho obrazy pohybujíce se na pomezí kresby a malby jsou spíše komorní provenience, autor není z těch, kteří vrhají kýbly barvy na obrovitá plátna a potom v se v nich sápou. Jeho milé,malé obrázky majíce svůj osobitý rukopis autora, potěší každé vnímavé srdce. Rozměrem malé, ale osobním kouzlem malíře veliké.Pan Kobylka je z těch malířů, kteří v plenéru což je jejich ateliér, tráví hodiny u malířského stojanu,aby převedli svoje vnímání krásy na malířské plátno.. pro potěchu nám divákům.

Na výstavě hovořila mimo jiné i paní Marie Kobzová,která dlouhá léta s již zesnulým malířem panem Kobylkou z Černošína spolupracovala.Musím přiznat, že takhle pěkný proslov jsem na vernisáži dlouho neslyšel. Jak paní Marie zdůrazňovala, obrazům nerozumí,ale líbí se jí.. na samý závěr řekla posluchačům jedinečnou myšlenku, filosoficky i umělecky ... když se Vám líbí květina a utrhnete jí zvadne vám, když chytíte krásného motýla zahyne Vám v dlani.. krásu je třeba uchopit pouze srdcem a vlastně ani těm obrazům nemusíte rozumět..

Ale tohle platí vlastně o umění všeobecně, v tom je také jeho universum vnímání krásna, samozřejmě Ti vzdělaní a poučení toho vnímají více v tom, co nám chtěl sám malíř, hudebník nebo třeba fotograf říci..

 





Dne 10.04.2017:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro