Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 26. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Plzeňské jesličky


novoroční mše a stříbrský ohňostroj...

Nejen ojedinělá výstava sbírky jesliček stříbrského faráře pana Jiřího Hájka je k vidění ve stříbrském kostele Všech svatých,která mimochem patří k tomu nejhezčímu co můžete v regionu viděti,ale i Plzeňské jesličky jsou unikátní..

Jsou k vidění v Plzni na Chodském náměstí v kostele Sv. Jana Nepomuckého (u Redemtoristů) a to pouze v čase bohoslužeb..Když jsem vyjížděl brzo ráno 1. ledna 2017 byla mrazivá, neskutečně krásná novoroční atmosféra. Jakoby jste se ocitli na jiné planetě. Na silnici Stříbro - Plzeň potkáte jediné postarší auto, všude klid a mír po tom všem silvestrovském běsnění, dokonce i v samotný Plzni nikde nikdo, liduprázdné město..zvláštní pocit za bílého dne.

Když se blížíte k Chodskému náměstí, ulice najednou obživne, oddychnete si, tady jdou nějací lidé.. Novoroční mše svatá začínala v kostele Sv.Jana Nepomuckého ráno v 9 hodin. Bylo plno. Plný kostel lidí. Mši sloužil nový plzeňský biskup Tomáš Holub. S pokorou sobě vlastní hovořil při kázání o Bohu a lidech. O lidech a Bohu..

Plzeňské jesličky(1947-1950) jsem nakonec našel. Jsou ukryté za mřížemi v boční kapli. Veliké krásné figurky přibližují ten zvláštní dávný příběh o zrození a poselství Ježíše před dvěma tisíci lety do plzeňského prostoru, mezi škodováky, pivovarské sládky,študáky, herce, venkovské selky ... jakoby autor ( sochař František Bartoš) sám chtěl nám plzeňskejm přiblížit Jeho poselství...

..novoroční stříbrský ohňostroj na zahájení nového roku přivítali stříbrští 1.1. nejen na náměstí, ale i v okolních kopcích, kdy třeba na Vranovské bylo jedno veliké parkoviště a taky stanoviště mnoha nadšených fotografů..

Tak Dobré světlo i v roce 2017

 





Dne 06.01.2017:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro