Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 23. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Jan a Kája Saudek


výstava fotografiií a maleb pouze do 27.11. Plzeň, Západočeské muzeum.

Když jsem před lety poprvé uviděl fotografie z rané tvorby Jana Saudka, bylo to vlastně veliké překvapení. Většinou jsou známé jeho fotografie bachratejch ženskejch, které jej nakonec paradoxně  tenkrát proslavily..

Celosvětově. Jan Saudek je nejznámější český fotograf vůbec.

Jan je fotograf, Kája je malíř karikaturista. Přiznám, Kájovo malované zkratky i karikatury mi neoslovily, i když,  a to  jistě uznáte mají svůj neopakovatelný rukopis a jsou jistě některé i umělecky významné.. Kája Saudek má dokonce na výstavě zvláštní oddělené oddělení +18, no,...

...Jan Saudek (1935) fotil nejraději fotoaparátem Pentacon six, což je středoformátová klasická zrcadlovka 6x6 cm s bajonetovým výměnným systémem objektivů.. jeho fotografie z rané tvorby připravila pro návštěvníky také výstavní síň Západočeského muzea. Fotografie jsou velice zvláštní, výtvarné pojetí z nich jenom srší. Dovede velmi umně pracovat se světlem, fotografové si jistě všimnou i jedinečného pojetí kompozice, kdy se nevyhýbá ani složitému čtvercovému formátu. Přesto, že bychom mohli Jana Saudka jeho pojetím motivů zařadit mezi temné romantiky, jeho fotografie mají nepřehlednutelnou něhu. Je zřejmé, že tyhle fotografie vznikaly nejprve v Jeho hlavě, a teprvé poté byly následně realizovány. Nešlo zde o žádné náhodné cvakání, ale vždy o předem promýšlený nápad, nakonec i v dnešní digošové době je nápad vlastně to nejdůležitější.. Jeho umění fotografa obzvláště vynikne, když si uvědomíte že tyhle jeho vymazlené fotografie nevznikaly klikáním v počítači, ani digošovsky falešnou montáží, ale složitým klasickým procesem, kdy do poslední chvíle nevíte jestli se fotografie vůbec podařila..

Na samý závěr si neodpustím soukromý názor. Je mi velice líto, že Jan Saudek focením bachratých ženských, v jeho pozdější tvorbě, kterými se ovšem tenkrát za komunistů vlastně proslavil po celém světě, odpoutal od umělecky jedinečného pojetí výtvarné fotografie. Od temného romantika se postupně dostal k potemnělému erotikovi, ale zároveň se dostal i do slepé uličky výtvarné tvorby, kdy už nedokázal fotit jiné motivy a zároveň mu docházely i nápady, což je pochopitelné, neboť tyto motivy mají své omezené nápadové možnosti.. Přišli jsme tak jistě o mnoho zajímavých fotografií, které by mohly vzniknout, neboť čas nám daný nelze vrátit nazpět...

..nakonec to on sám i přiznává.. ach jo, Tenkrát! ,tenkrát jsem fotografoval líp než dnes, to je jasné, tak jako tanečník taky líp zatančí svůj part ve třiceti nežli v šedesáti...chci jim říct, všem těm ještě bezvousým mladíkům,maminkám,chlapům vysávaným průmyslem,malé holce, co se pořád dívá do zrcadla.. chci jim jen říct,že jsou krásní a že v pokoře a úctě teď své obrázky Vám předkládám... JS.

----------------------

Každá fotografie Jana Saudka má svůj název, je to tak správné, stejně jako mají názvy obrazy malířů, neboť teprve pojmenováním vlastně vzniká z fotky Fotografie.. Názvy tří posledních fotografiií jsou: 

-Ach ráno, přines mi diamantový prsten ( colorovaná)

-Vánek

-Čas

 

 

 

 

 





Dne 24.11.2016:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro