Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Pole orná a pole válečná..


Včera proběhla v hlavním sále Západočeského muzea velmi zajímavá přednáška

Mám rád přemýšlivé lidi, a to i mezi křesťany. Jedním z nich je bezesporu plzeňský biskup Tomáš Holub.

Když včera zavítal ho hlavního přednáškového sálu Západočeského muzea přišel v civilu. Však také  muzeum není žádná katedrála, i když... , šel hnedka dopředu mezi nás, žádnej akademickej vodstup, přivítal i emeritního biskupa Františka Radkovského..

Jeho přednáška, která začínala úderem 17 hodiny, byla velmi zajímavá, obsáhlá, podrobná a dala posluchačům odpovědi na mnohé otázky, i když ne na všechny. Biskup Tomáš se vlastně zabýval celými dějinami novověku, filosofií a etikou vzniklých konfliktů a válek v dějinách lidstva, oprávněnosti vésti válku jako obranu vůči násilí a k ochraně života svěřených obyvatel státu, hovořil třeba o tom, že se v Bibli píše když Tě ( křesťane) někdo uhodí, nastav mu i druhou tvář, není ovšem možno toto aplikovat a požadovati tohle samé i po svém bližním za kterého nesu zodpovědnost..proto jej mám právo bránit.. Vysvětloval i pojetí rozdělení moci v odbobí dlouhého středověku cca od roku 300 našeho letopočtu do 13 století, dále se dlouze věnoval o období vlády Karla IV, jehož výročí si v letošním roce připomínáme.. samozřejmě se zabýval i dějinami 19. a 20. století i naší současností, i terorismem a s ním spojení vzniklé nenávisti mezi částí muslimů a západním světem.. přednáška byla natolik zajímavá a dále proběhlá diskuze hlavně o současných problemech našeho globalizací propojeného světa, že se protáhla z plánovaných 45 minut na téměř dvojnásobek.. Všichni posluchači pana biskupa za jeho zajímavý a obsáhlý výklad odměnili dlouhotrvajícím potleskem..

Biskup Tomáš Holub(1967) je bývalý první vojenský kaplan v moderních dějinách armády České republiky.Zůčastnil se několika zahraničních misí. V současné době je i poradcem ministra obrany...





Dne 23.11.2016:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro