Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Oslava 17. litopadu. Po ó divná.


Jsou věci mezi nebem a zemí, které prostě nevymyslíte...

Na státní svátek 17. listopadu jsem se chystal do Prahy. Ne ovšem proto, abych pobíhal po pražských náměstích a  demonstracích, ale proto, že v kostele Sv. Ignáce na Karláku byla sloužena bohoslužba Poděkování za 27 let svobody a demokrace, plzeňským biskupem Tomášem Holubem... bohužel se stalo, že mi rodinné důvody neumožnily odjet, ale reportáž z tohoto krásného kostela ctěný čtenář stejně brzo uvidí..

Náhoda, jak tomu tak v životě bývá, nebo snad osud, mi zavály v den státního svátku do kláštera Teplá. Je tam nový prohlídkový okruh a ten stojí za TO, říká můj dobrý známý. Druhá kasa  tohoto okruhu měla ovšem zavřeno, takže zklamaně postáváte před zavřenými masivními dveřmi.. dveře náhle vrzly a otevřely se. Zarostlý mladík, měl na krku visačku Josífek a s nevinným úsměvem povídá, poď dál, máme tady akci...??..

Jdete prázdnou, automatikou nasvícenou chodbou, nikde nikdo, i ten Josífek se jaksi ztratil..podivný pocit ještě umocní rozlehlá stavba Tepelského kláštera,kde snadno zabloudíte. Náhle v dáli zahlédnete sutanu kněze. První záchytný bod, rychle kráčíte za ním, jen co Vám bolavý kolena dovolí. Náhle se v dáli klášterní chodby otevřou druhý dveře.

Klášterní kaple.

Kněz uvidí cizího nezvanýho postaršího chlapáka s foťákem na krku. Ale Vy sem nepatříte povídá.. náhle se objeví ve dveřích Josífek, jó toho znám.. Tak teda pojďte dál, teda jestli Vám to nebude vadit... Nechápete.

Pochopíte hned za dveřmi. Podivný odér,nebyl sice nijak pronikavý,ani alkoholický, a to fakt nejsem cíťa, ale byl cítit. V klášteře se konalo setkání bezdomovců z plzeňskýho kraje, přivezli je busem  hlavně z Plzeňska,  dobrovolníci spolu s opatstvím kláštera oslavili s těmito lidmi státní svátek. Přednáška, diskuze, pohoštění, koláč, kafčo, čaj, polívka, prohlídka...

Dostal jsem povolení nafotit pár fotografiií, snad mi pomohla protekce z Domova Sv.Jiří v Plzni.. Při závěrečné modlitbě, kterou ovšem nevedl onen kněz, ale jeden z přednášejících dobrovolníků se všichni postavili do kruhu a vzali se za ruce, nedalo mi to, vzali mě mezi sebe..ještě dnes mi z toho zebe..

S velikým údivem zjistíte, že mají stejné ruce jako Vy, a lidské teplo z jejich rukou propojilo celé tohle zvláštní lidské společenství...

 

-----------------------------

Mezi cca třiceti lidmi bez domova byla zhruba třetina žen, ženy bezdomovkyně to je fakt hrozný,.. Někteří mlaďoši před těmi 27 lety ještě ani nebyli na světě..

Musím říci že TOHLE byla Fakt zcela mimořádná oslava státního svátku. Pochopíte, že Tihle lidé jsou rádi a vděčni za každý normální lidský kontakt, který Jim aspoň trošku povzbudí Jejich zničené sebevědomí...





Dne 18.11.2016:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro