Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Něco říct..


chci Ti

Chci Ti něco říct, povídá jednou Véna. Zpozorněl jsem. Véna není upovídaný samomluvec, který dokáže mluviti celé  hodiny o všem a ničem (ničema).

Koukni, co ty na to ? Zíral jsem na ty tři Vénovo černobílé fotografie, které byly jasně z ulice (street), protisvětlo kouzlilo záhadné stíny dvou starců, kteří vášnivě diskutovali nad jakýmsi obrazem...

Nedávno jsem měl tu čest pobejt chvíli času s jedním malířem. Bylo mu určitě přes vosumdesát. Připadal sem si vedle něj jako mladej ucho kluk. Už to tady brzo zavřu, půjdu konečně do důchodu a budu mít čas.. budu mít konečně čas na malování... pojd nahoru, něco Ti ukážu, povídá, když jsme vypili safra dobrý kafčo.

Jestli jste někdy viděli třeba ve filmu, jak vypadá ateliér malíře, ateliér, jehož okny proudí pouze severní světlo (nordlicht), kam nikdy nesvítí slunce, kde je zašpiněná duhová paleta a hned vedle druhá, kde jsou desítky obrazů a desítky jinejch, rozdělanejch, kde je řád a neřád, ve kerým se vyzná jenom On. Malíř. Měli jsme překvapivě dlouhou diskuzi o výtvarnu, o obrazech, kompozici, barvách.. Fascinovala jej figurální malba, portrét, imaginace, abstrakce, .. tenhle drobnej muž malé postavy měl velikou duši výtvarníka, umělce. Ty seš fotograf, povídá a máš tu něco ? Jednu sem tam měl. Uplně ožil.Ukaž.. Hele tady tuhle ty barvy doplňkové , vidíš tu kružnici to je symbol, takhle by to vypadalo uplně jinač.. 

Víš ty, povídá najednou ( tohle tykání mi bylo ctí), co je v tomhle našem výtvarnu nejdůležitější ?

Jsou to tři věci.

-Zaprvé, všecko co děláš, musíš dělat srdcem.

-Podruhé, ve všem co děláš musíš mít nějakej viditelnej vývoj. Nemůžu přece celej život malovat stejně, povídá.

-Zatřetí a to si pamatuj, to je To nejdůležitější. Tím co děláš, musíš něco říct. Těm, co vo to stojí. Děláš to přece pro Ně ! Né ?

Jo, a stav se někdy.. mám tady pár nápadů ..

-----

Díky pane ...  za milou společnost. Stal se ze mne alespoň na chvíli malej kluk..

------O tý fotografii jsme dlouho diskutovali. Když jsme  probrali  všechny ty možnosti kompozice, hru barev a doplňkových barev, tvarů  a kruhu  a výřezu dostali jsme se nakonec k jádru toho sdělení. Hele tohle nejni jenom vo kráse ženy viď, tohle může být třeba o pomíjivosti krásy, nakonec to rezavý pozadí, no pozadí, oba jsme se usmáli každej myslel něco jinýho, a vo tomhle to taky přeci je. Žádnej návod, každej si to přece uchopí po svým, běž už...

 

 





Dne 18.06.2017:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro