Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Zásady pro udělování čestných poct města Stříbra


Zastupitelstvo města Stříbra vedeno snahou dlouhodobě podporovat a upevňovat vztah mezi městem a jeho občany a příznivci, v souladu s § 36 a § 84 odst. 2 písmena s) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, přijalo tyto zásady, jejichž účelem je stanovení pravidel pro udělování čestného občanství města, udělení medaile města, převzetí záštity města a starosty města, dále jen Zásady.

ČÁST PRVNÍ

ČESTNÉ POCTY MĚSTA

 

Čestnými poctami města jsou:

1. Udělení čestného občanství města.

2. Udělení Medaile za rozvoj královského horního města Stříbra.

3. Převzetí záštity městem.

4. Převzetí záštity starostou města.

 

ČÁST DRUHÁ

ČESTNÉ OBČANSTVÍ MĚSTA STŘÍBRA

Článek 1

Čestné občanství města

 

1. Město Stříbro (dále jen město) uděluje čestné občanství města Stříbra a (dále jen čestné občanství) jako zvláštní projev úcty a jako nejvyšší osobní ocenění udílené městem.

2. Čestné občanství může být uděleno pouze jako:

a) výraz ocenění mimořádných zásluh o město, zejména jako zvláštní projev úcty osobnostem, jejichž život, působení a dílo mají úzký vztah k městu,

b) zvláštní projev úcty osobnostem, které se zasloužily o rozvoj mezinárodních vztahů města a o jeho mezinárodní věhlas,

c) zvláštní projev úcty za mimořádné činy spojené s osobním hrdinstvím, které znamenaly záchranu života a zdraví obyvatel města, záchranu majetku nebo historických či kulturních hodnot města.

3. Udělení čestného občanství není vázáno na trvalý pobyt ve městě a může být uděleno nejen občanům ČR, ale také jiným státním příslušníkům.

 

Článek 2

Návrhy na udělení čestného občanství

 

1. Čestné občanství lze udělit pouze na základě písemného návrhu adresovaného radě města. Návrh musí obsahovat dostatečné a podrobné zdůvodnění zásluh navrhované osobnosti, které musí odpovídat podmínkám uvedeným v bodě 2 této části těchto zásad. Návrhy lze podávat kdykoliv v průběhu kalendářního roku.

2. Návrhy na udělení čestného občanství mohou podávat:

a) orgány města a členové jeho zastupitelstva,

b) politické strany, občanská sdružení a hnutí a společenské organizace, které

mohou návrhy podávat jen tehdy, pokud na území města působí minimálně tři roky,

c) občané města.

 

Článek 3

Projednání návrhů na udělení čestného občanství

 

1. Podané návrhy shromažďuje a k projednání radě města předkládá kancelář tajemníka MěÚ.

2. K posouzení, zda dané návrhy splňují podmínky stanovené těmito zásadami, může rada města jmenovat zvláštní komisi jako svůj poradní orgán.

3. O udělení čestného občanství rozhoduje hlasováním zastupitelstvo města na návrh rady města, která návrh předkládá, pouze pokud splňuje všechny požadavky stanovené těmito zásadami. Návrh je rada města povinna zastupitelstvu města předložit nejpozději do čtyř měsíců ode dne jeho podání.

4. Spolu s návrhy předloženými dle předchozího ustanovení, rada města předloží zastupitelstvu města přehled všech podaných návrhů na udělení čestného občanství, které v uplynulém období obdržela.

 

Článek 4

Udělování čestného občanství

 

1. Akt udělení čestného občanství probíhá zpravidla na slavnostních shromážděních u příležitosti významných výročí města nebo osobností, popřípadě na zasedání zastupitelstva.

2. Při udělování čestného občanství vyznamenaný obdrží listinu o udělení čestného občanství a plaketu. Listina obsahuje jméno vyznamenaného, dále je opatřena symboly města a stvrzena podpisy starosty a místostarosty.

Článek 5

Zveřejnění

 

1. Udělením čestného občanství je jeho nositeli propůjčen titul „Čestný občan města“, který je oprávněn jeho nositel užívat.

2. Každý čestný občan města bude zapsán do kroniky města a do Pamětní knihy čestných poct města Stříbra. Informace o udělení čestného občanství bude zveřejněna v tiskové podobě ve Zpravodaji města, na webových stránkách města a v dalších médiích.

 

Článek 6

Odejmutí čestného občanství

 

1. Čestné občanství může být na návrh rady města odejmuto pouze rozhodnutím zastupitelstva města, a to v případech, že nositel čestného občanství pro svůj konkrétní čin či chování ztratil způsobilost být nositelem tohoto titulu, nebo dodatečně vyjdou najevo skutečnosti, pro které by k udělení čestného občanství jeho osobě nemohlo dojít.

2. Odejmutím čestného občanství je jeho dosavadní držitel povinen městu vrátit listinu o udělení čestného občanství a plaketu

 

ČÁST TŘETÍ

Medaile za rozvoj královského horního města Stříbra

Článek 1

Medaile za rozvoj královského horního města Stříbra

 

1. Udělení „Medaile za rozvoj královského horního města Stříbra“ (dále jen medaile) se uděluje jako morální ocenění autorům významných děl z oblastí společenského, kulturního a vědeckého života a osobnostem, které v uvedených oblastech dlouhodobě úspěšně působí, nebo vykonaly mimořádné skutky a ony samy nebo předmět těchto jejich skutků mají přímý vztah k městu Stříbru a jeho rozvoji v uvedených oblastech.

2. Medaile může být udělena pouze žijícím jednotlivcům nebo kolektivům a mající trvalé bydliště nebo sídlo ve Stříbře. V kalendářním roce mohou být uděleny maximálně tři ceny města.

3. Součástí udělení medaile města je listina (glejt) o udělení medaile města a samotná medaile. Listina obsahuje jméno vyznamenaného a důvod udělení medaile města, dále je opatřena historickými symboly města a stvrzena podpisem starosty.

4. Nositeli medaile přísluší finanční dar (poukaz) ve výši 2.000,- Kč u jednotlivce

a 5.000,- Kč u kolektivu.

 

Článek 2

Návrh na udělení Ceny města Stříbra

 

1. Medaili lze udělit pouze na základě písemného návrhu adresovaného radě města. Návrh musí obsahovat dostatečné a podrobné zdůvodnění zásluh navrhované osobnosti nebo kolektivu, které musí odpovídat podmínkám uvedeným v článku 1 této části. Návrhy lze podávat vždy do 30. 9. každého kalendářního roku.

2. Návrhy na udělení Medaile za rozvoj královského horního města Stříbra mohou podávat:

a) orgány města a členové jeho zastupitelstva,

b) politické strany, občanská sdružení a hnutí a společenské organizace, které

mohou návrhy podávat jen tehdy, pokud na území města působí minimálně tři

roky,

c) občané města.

3. K projednání předložených návrhů a nominaci kandidátů může zřídit rada města Stříbro komisi pro udělování cen (dále jen "komise") jako svůj poradní orgán.

4. Podané návrhy shromažďuje a k projednání radě města předkládá kancelář tajemníka

MěÚ.

 

Článek 3

Rozhodnutí o udělení Medaile za rozvoj královského horního města Stříbra, její předání a vyhlášení

 

1. O udělení medaile rozhoduje rada města svým hlasováním pouze tehdy, pokud návrh splňuje všechny požadavky stanovené těmito zásadami. Podané návrhy je rada města povinna každoročně projednat do 30.11.

2. Akt udělení medaile probíhá zpravidla na prosincovém zasedání zastupitelstva, ve výjimečných případech lze zvolit jiné zasedání zastupitelstva města.

3. Při udělování medaile obdrží vyznamenaný listinu (glejt) o udělení medaile města a samotná medaile. Listina obsahuje jméno vyznamenaného a důvod udělení medaile města, dále je opatřena historickými symboly města a stvrzena podpisem starosty. Ocenění dále obdrží finanční dar (poukaz)

 

Článek 4

Zveřejnění

1. Nositel medaile, včetně člena takto oceněného kolektivu, je oprávněn používat titul "Nositel Medaile za rozvoj královského horního města Stříbra".

2. Každý nositel medaile bude zapsán do kroniky města a do Pamětní knihy čestných poct města Stříbra. Informace o udělení čestného občanství bude zveřejněna v tiskové podobě ve Zpravodaji města, na webových stránkách města a v dalších médiích.

 

Článek 5

Odejmutí ceny města

 

1. Medaile může být na návrh rady města odejmuta pouze rozhodnutím rady města, a to v případech, že nositel medaile města pro svůj konkrétní čin či chování ztratil způsobilost být nositelem tohoto titulu, nebo dodatečně vyjdou najevo skutečnosti, pro které by k udělení ceny města nemohlo dojít.

 

Článek 6

Ostatní ustanovení

 

1. Zemře-li vyznamenaný, ponechá si „Medaili za rozvoj královského horního města Stříbra“ jeho rodina.

 

ČÁST ČTVRTÁ

ZÁŠTITA MĚSTA STŘÍBROA

Článek 1

Převzetí záštity

 

1. Převzetí Záštity města Stříbra (dále jen záštita) je čestnou poctou.

2. Město může převzít záštitu nad významnými kulturními, vzdělávacími, sportovními, vědeckými, charitativními a jinými prospěšnými akcemi, které jsou konány na území města Stříbra, případně v jeho okolí, a přispívají k šíření dobrého jména města, dále jen akce.

3. O poskytnutí záštity rozhoduje hlasováním rada města na základě žádosti pořadatele akce.

4. Podané návrhy shromažďuje a k projednání radě města předkládá kancelář tajemníka MěÚ.

 

Článek 2

Požitky ze záštity

1. Pořadatelé akcí, nad kterými město převzalo záštitu, mohou k propagačním účelům souvisejícím s pořádáním akcí:

a) bezplatně použít znak města, pokud město nerozhodne jinak,

b) na propagačních materiálech, jiných nosičích a ve sdělovacích prostředích uvádět převzetí záštity nad akcí městem,

c) bezplatně využít výlepové plochy města.

 

ČÁST PÁTÁ

ZÁŠTITA STAROSTY MĚSTA STŘÍBROA

Článek 1

Převzetí záštity

 

1. Převzetí Záštity starosty města Stříbra (dále jen záštita) je čestnou poctou.

2. Starosta města může převzít záštitu nad významnými kulturními, vzdělávacími, sportovními, vědeckými, charitativními a jinými prospěšnými akcemi, které jsou konány na území města Stříbra a přispívají k šíření dobrého jména města, dále jen akce.

3. O poskytnutí záštity rozhoduje starosta města na základě žádosti pořadatele akce.

4. Podané návrhy shromažďuje a ke zvážení starostovi města předkládá kancelář tajemníka MěÚ.

5. Požitky uvedené v části čtvrté, článku 2 těchto zásad se vztahují také na pořadatele akcí, nad kterými převzal starosta města svoji záštitu.

 

ČÁST ŠESTÁ

ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

 

Tyto zásady byly projednány a schváleny Zastupitelstvem města Stříbro dne 20. 4. 2016

a nabývají účinnosti dnem schválení.



Dne 23.06.2016:Jan Vačviric





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro