Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Ohlédnutí za Adventem v lese


Měsíc utekl jako voda. S nimi vánoční svátky, ...

starý rok se Silvestrem a Nový rok včetně prvního letošního víkendu, do kterého měla asi většina z nás volno. Organizátoři Adventu v lese měli dost času na přemýšlení nad uplynulým sedmým ročníkem. Zajímají vás jejich dojmy? Chcete nahlédnout pod organizační pokličku akce?

Společně na kopci
Už je to více než osm let, co se z německého „Advent im Wald“ vrátili Tereza s Monikou. Přišly s nápadem udělat něco podobného u nás ve Stříbře a oslovily spolek STROM. Slovo dalo slovo, a tak od roku 2008 společně běháme o posledním adventním víkendu se sklenicemi a svíčkami po Ronšperku :-)

Každý rok je to jinak
I letos se někdo ptal, co nás překvapilo. Odpověď byla jasná. Jako každý rok - počasí. Ani jednou snad nebylo stejně. Zažili jsme teplo a bláto, ledovku, déšť, sníh s deštěm, mraky sněhu, že jsme nemohli vyjet na kopec nebo mráz ke dvaceti pod nulou. Letos bylo obzvlášť větrno. A ještě jedna věc vždy překvapí. Že i přes to počasí přijde zas o něco víc lidí.

Měnící se vánoční výzdoba
Není divu, že každým rokem vezme za své nějaká část výzdoby. Asi je to dobře, jinak by nebylo nutné ji obměňovat. Letošní příprava začala už v říjnu. Naštěstí. Výtvory z prvních dvou večerů se zrovna nepovedly a skončily v koši. Nezbývalo, než vymyslet něco úplně jiného a rychle dohnat ztracený čas. A tak se „narodilo“ celkem jedenáct dřevěných vlasatých andílků a jeden velký, který vás vítal na startu. Letos jsme také poprvé oslovili všechny místní školy včetně té umělecké. Nebylo už moc času, proto jsme příliš nečekali, že nám s výzdobou některá přispěje. Velmi mile pak překvapilo, když z Mateřské školy a ze ZŠ Mánesova dorazily v týdnu před akcí zprávy, abychom si vyzvedli nachystané věci. Parádní vánoční ozdoby a vánoční řetězy, které děti sami vyráběly, jste měli šanci vidět na trase Adventu v lese. Bylo by moc fajn, kdyby se podobně zapojilo vícero organizací nebo jednotlivců a společně tak pomohli dotvořit atmosféru ojedinělé stříbrské akce.

Dobrovolníci a nadšenci v hlavní roli
Advent v lese je postaven na práci dobrovolníků. Bez nich by tahle akce nikdy nevznikla a nikdy by neměla sedmiletého trvání. Není prostor jmenovat všechny jednotlivě, ale možná bude pro vás zajímavé, kdo všechno stál za posledním ročníkem. V první řadě to byl proměnlivý 5-8 členný tým převážně ženského složení, který se staral o výzdobu, její výrobu, přípravu a umístění podél trasy. Zaměstnanci Lesů města Stříbra připravili, jako každoročně, káru dřeva na oheň. Stříbrští fandové vojenské techniky se starají a půjčují nám polní kuchyň, ve které jsme ohřívali nápoje. MAS Český Západ nám půjčila stoly, várnice a benzínový agregát, díky kterému byly na kopci světlo a zvuk. K dispozici byli letos řidiči dvou terénních aut a traktoru, kteří vyváželi a zase sváželi veškerý materiál na kopec a z kopce. Ženy pánského osazenstva pekly doma buchty a koláče, které jste měli následně možnost ochutnat. Tohoto roku pětičlenná kapela, sestavené speciálně pro Advent v lese, riskovala své hlasivky a omrzlé prsty. Fotograf běhající i s manželkou dvakrát za den po kopci, se snažil zachytit obrázky tak, abychom si ještě za pár let na tenhle ročník vzpomněli. Členové spolku Ronšperk, kteří se celoročně starají o jimi opravenou Křížovou cestu a její okolí, pomáhali všude, kde bylo zrovna třeba. A v neposlední řadě makali od úsvitu do tmy členové spolku STROM, kteří mají na bedrech veškerou organizaci, zajištění zázemí a občerstvení, včetně nezbytných financí potřebných pro uskutečnění Adventu.
Všem těmto, kdo pomáhají bez nároku na jakoukoliv odměnu za odvedenou práci, patří hluboká poklona.

Nic nikdy není zadarmo
Možná někoho z vás někdy napadla otázka, kdo všechnu tu parádu vlastně platí. Vždyť ty stovky svíček, barvy a výtvarné potřeby, benzín do aut, traktorů a agregátu, stánky, světla, stoly nebo třeba jen celoroční uskladnění výzdoby a sklenic, vždyť to všechno něco stojí. Třeba vás překvapí, když prozradíme, že výdaje na samotné uspořádání akce překračují 10 tisíc korun. A to je částka bez nákladů na občerstvení, na celoroční skladování nebo za vybavení (např. stánky, světla, zvuková aparatura), které používáme i při jiných akcích.
Každý, kdo dorazí na vrchol Ronšperku a nechá tam nějakou korunu za občerstvení zároveň přispívá na celou akci. Takto se vrátí zpět velká část vynaložených peněz. Další finance do akce vkládá STROM. Jsou to peníze získané během roku za stavění pódia, velkoprostorového stanu a dalšího mobilního vybavení, které půjčujeme. A například na pronájem skladových prostor používáme finanční příspěvek Města Stříbra.

Spokojení lidé jsou největší odměnou
Postupem let se na akci nabaluje více a více návštěvníků. Jezdí ze stále větších dálek. Dokonce se už objevují i pravidelní návštěvníci z Německa. Ze spolku Zlatá stezka z Altenstadtu přijíždí ti, kteří finanční darem přispěli na obnovu kapliček Křížové cesty.
Jako organizátoři se stále snažíme něco vylepšovat, aby narůstající počet návštěvníků nebyl ke škodě akce. Uvidíme, jak se nám to bude dařit do budoucna.
Většina z pořadatelů nemá během vyvrcholení akce čas chodit mezi lidmi. Já ho ale chvíli měl. A tak jsem měl možnost koukat a poslouchat. Jak se lidé zastavují, jak se potkávají známí i neznámí, usmívají se, přejí si veselé Vánoce, zpívají koledy a jsou spokojení. Je radost je vidět spokojené. Na kopci, nad Stříbrem, mezi svíčkami, u ohně, bez shonu a starostí. Alespoň na chvilku. A o tom Advent v lese je a chtěl by být i nadále.

Tomáš Möller
předseda spolku STROM

Byli jste se letos podívat? A jak se vám líbilo, popřípadě co byste změnili, pokud by to bylo šlo? 





Dne 14.01.2015:Tomáš Möller


14.01.2015 - 12:11:36
PU12 - Díky. To jediné, i když ne dostatečně vystihující slovo, se dá vyslovit. Bylo to opět velice milé, hezké, vkusné, dojímající. I s námi již tradičně navštěvují "Advent v lese" přátelé z Vohenstaussu a velice se jim atmosféra líbí. Spousta občanů našeho města by si měla vzít s pořadatelů této akce minimálně vzor. A jak se zde nejspíše rozpoutá diskuse - nejvíce chyb budou hledat Ti, co neudělali či neudělají vůbec nic. Ještě jednu. Děkujeme. Ing. Jiří URBAN



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro