Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 5. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Bílá sobota


Déšť na Bílou sobotu přivolává suchotu.

Po posledním „rachání“ nahrazujícím zvonění ranního klekání se zvony už vrátí z Říma, kam odletěly na Zelený čtvrtek. Kde neuhasili oheň už na Velký pátek, učinili tak o Bílé sobotě. Jak byl totiž Velký pátek věnovaný oslavě vody, tak o Bílé sobotě to byl oheň, přeneseně světlo, i když je pravda, že se někde ještě na Bílou sobotu před východem slunce děvčata omývala rosou, aby byly pěkně bílé a nenaskákaly jim pihy.

Bílá sobota nebyla historicky dnem určeným k bohoslužbám a konala se jen noční bohoslužba zvaná vigilie, při které se křtili novokřtěnci v bílých rouchách, od kterých je pravděpodobně odvozen název Bílá sobota. Bílé roucho je znakem čistoty, připomínající smytí hříchů křtem. Křest v řečtině znamená ponořovat.

Dle starodávného zvyku vycházejícího z židovského počítání času, začíná nový den již po západu slunce. Oslava vzkříšení tak začíná již v sobotní podvečer. Noc ze soboty na neděli, kdy Ježíš procitl, je nazývaná Velká a odtud pochází název Velikonoce. Vigilie byla tedy od raných křesťanských dob noční slavností a končila teprve společným stolováním za rozbřesku.

Před vigilií se zapálil u vchodu do kostela oheň, posvětil se, od něj se zapálila silná svíce z bílého vosku (paškál), která byla často ozdobně malovaná a pomoci ní se světlo přeneslo do kostela. Leckomu se asi vybavilo rčení „vzít si někoho na paškál“. Před paškál s nově posvěceným ohněm byli totiž přiváděni lidé, aby něco pravdivě dosvědčili a odpřísáhli.

Po uhašení domácích ohnišť vzala hospodyně polínko a donesla ho k ohni před kostelem, po svěcení ohně vzala žhavý oharek a doma s ním zase nový oheň zažehla. Nově posvěcený oheň měl nejen očistnou, ale i ochranou moc. Uhlíky z něj se dávaly za trámy, kde chránily stavení před ohněm a popel z nového ohně se rozprašoval na louky a pole, aby dobře rodily.

Před východem slunce se novým koštětem vymetalo stavení, aby se v něm nedržel hmyz a stavení bylo čisté po celý rok. Pak se uklízelo, bílilo a vše se připravovalo na vzkříšení Ježíše. Po týdnech odříkání se připravovaly obřadní a sváteční pokrmy, pekly se mazance i velikonoční beránci, pletly se pomlázky a zdobila se vajíčka.

Podívejte se na pořad Pašijový týden ze seriálu České televize "Naše tradice" nebo na Velikonoční tradice.

Velký pátek.



Dne 19.04.2014:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro