Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 26. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Svátek Tří králů


je v západním křesťanském světě posledním dnem Vánoc. ...

Je dnem, kdy se přišli mudrci z východu do Betléma poklonit narozenému Ježíškovi, přičemž cestu do Betléma jim ukazovala betlémská hvězda, která je zobrazována spíše jako kometa. Podle astronomů by se muselo jednat o jednorázový průlet zcela neznámé komety nebo o výbuch vzdálené supernovy. Traduje se, že se na obloze objevila tři slunce, která postupně splynula, což by vysvětlovala trojkonjunkce planet Jupitera a Saturna, kterou už Johannes Kepler propočítal na prosinec 7 let před naším letopočtem.

Pravoslavné církve si připomínají příchod mudrců do Betléma už 25. prosince a Vánoce pro ně začínají až 6. ledna dle původního juliánského kalendáře zavedeného Juliusem Caesarem.

I když počet mudrců a ani jejich jména nebyla nikde uvedena, ustálil se jejich počet na třech se jmény Kašpar (perský původ ve významu nositel/strážce pokladu), Melichar (hebrejský původ ve významu král světla) a Baltazar (babylonský původ ve významu ochraňuj život krále) a z mudrců se stali králové.

Tři králové obětovali Ježíškovi tehdy velice drahé dary – zlato, kadidlo a ztuhlou vonnou šťávu z keře myrha, z čehož vznikla tradice obdarovávání a chození na koledu, což v současné době vyústilo až do oficiální sbírky pro dobročinné účely. Udržela se i tradice psaní zkratky latinského „Christus mansionem benedicat“ (Kristus požehnej tomuto domu), tedy K+M+B nad vchodové dveře.

Podívejte se na pořad Tři králové ze seriálu České televize "Naše tradice".



Dne 01.01.2014:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro