Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 7. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Pendolinem do Stříbra!


Třetí prosincovou neděli vstupuje v platnost nový jízdní řád a ten slibuje pro obyvatele stříbrského regionu skutečnou delikatesu

... ve Stříbře začnou zastavovat vlaky SuperCity, které jsou vedeny naklápěcími jednotkami všeobecně známými jako Pendolino. Již dva roky je možné o víkendech spatřit tento stříbrno-modro-žlutý šíp vlnící se na trati mezi Plzní a Chebem, doposud však Stříbrem pouze projížděl. Ministerstvo dopravy se rozhodlo pozdvihnout úroveň vlakového cestování na západ Čech, a tak na dva páry dálkových vlaků bude pravidelně nasazovat právě tyto soupravy.

Nově bude denně možno v 08:40 a 10:40 z Prahy (a následně 10:08 a 12:08 z Plzně) cestovat komfortem, jaký pasažér směřující do našeho města ještě nepoznal; blankytně modré anatomické sedačky letadlového typu znamenají v porovnání s nechvalně proslulými koženkovými lavicemi posun o několik generací kupředu. Zpět se pak ve Stříbře objeví ve 13:32 a 15:32 (Plzeň 13:53 resp. 15:53, Praha pak 15:19 příp. 17:19). Výhodou této inovativní nabídky bude rovněž skutečnost, že oba dva páry spojů, nově vedené pod kategorií SuperCity (SC), umožní i přímé spojení s východem republiky, konkrétně Pardubicemi, Olomoucí a Ostravou.

Do Prahy s místenkou - ale expresně

Vlaky SC budou mezi Plzní a Prahou, kde vás svezou rychlostí až 160 km/h, vedeny jako nezastavující, spojení s hlavním městem bude tedy pro občany Stříbra pouze s jedinou - plzeňskou - zastávkou! Cestující do zastávek mezi, tedy kupř. do Rokycan nebo Hořovic, si přestoupí v Plzni na následný rychlík. Ve směru Cheb zastaví oba dva páry spojů v Plané a Mariánských Lázních jako klasický rychlík. A právě celodenní rychlíková nabídka co dvě hodiny ze Stříbra oběma směry zůstane i pro příští rok k dispozici, jen s tím rozdílem, že posledním spojem dne na Plzeň bude již rychlík v 19:30.

Trochu složitější to bude v Pendolinu s jízdným. Budou uznávány veškeré železniční jízdenky a slevy, které jsou v současné době v platnosti, pro úsek Plzeň-Praha však bude nutné dokoupit tzv. povinnou rezervaci (=místenku). Její cena bude 35 Kč, kdo by chtěl cestovat stejným SC ještě dále, pak odstupňovaná vyšší. Mezi Plzní a Chebem (resp. Františkovými Lázněmi, kde oba dva páry spojů končí a v opačném směru začínají) pak bude možné, vyjma 1. třídy, cestovat Pendolinem i bez místenky. Pro cestujícího ze Stříbra do hlavního města to tedy bude znamenat, že si buď ke klasické jízdence zakoupí výše zmíněnou rezervaci, nebo si v Plzni přestoupí na běžný rychlík - ten bude vyjíždět až po odjezdu spoje SuperCity a dorazí do Prahy o cca půlhodinu později. Podobný systém bude v platnosti i pro opačný směr. Pro úplnost dodejme, že dospělý s klasickou zákaznickou kartou se vlakem SC bude umět přepravit ze Stříbra do Prahy již za 143 korun, což je méně než leckterý autobusový dopravce, a to za neporovnatelně nižší čas (do centra Prahy za méně než 2 hodiny) a s denním tiskem a vodou i ve druhé třídě zdarma.

Městský autobus bude navazovat

Od poloviny prosince dochází zároveň i k posílení návaznosti stříbrské městské hromadné dopravy - autobusy sice nebudou již zajíždět do Milíkova, jak činily dvakrát v pracovní den, ale nově dochází k rozšíření obsluhy severní části města (spojení s centrem popř. nádražím dopoledne jednou za dvě hodiny, odpoledne pak hodinově). Základní myšlenkou znovuvzkříšeného provozu mhd ve Stříbře  je systematická návaznost na v podstatě všechny dálkové vlaky, které u nás zastavují, některé další osobní, a to jak celodenně v pracovní dny, tak i v sobotu dopoledne a neděli odpoledne. Cestovní čas mezi centry Stříbra a Plzně se tak nyní zkracuje hluboko pod 45 minut, včetně pohodlné rezervy na nákup železniční jízdenky.            

Ať už ze zvědavosti anebo z nutnosti, při cestě do školy anebo na výlet, s přáteli nebo sami. Město Stříbro s osmi tisíci obyvateli, z železničního pohledu řadová stanice bez odbočné tratě, dostává do vínku privilegium, které skutečně nemá v republice obdoby. Dříve město s právem várečným či hrdelním, dnes s cestovními příležitostmi, u kterých by byla škoda, aby jim - příslovečně - ujel vlak. Tak ať ho nezmeškáte!     

S přáním jen dobrých zážitků při cestování veřejnou dopravou

stříbrský rodák a dopravní nadšenec Kamil Nenutil



Dne 11.11.2013:Bc. Karel Lukeš





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro