Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 24. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Jak správně čistit (LCD) monitory?


V posledních dvou letech ceny LCD monitorů klesaly tak rychle, ...

že z trhu vytlačily původní (skleněné) CRT monitory. Taktéž prodej notebooků je na nebývale vysoké úrovni a prodávají se i domácí LCD televizory. Uživatelé LCD monitorů a televizorů či notebooků však stojí před otázkou, jak správně svoje ploché monitory čistit. Nejprve je potřeba si uvědomit, z jakého materiálu je vlastně povrch LCD vytvořen. Má-li LCD klasickou matnou obrazovku, tato není skleněná a nemá tedy ani antireflexní vrstvu. Klasická LCD obrazovka se skládá z miniaturních organických čoček rozptylujících světlo a dobrému zraku se jeví jako strukturovaná.

Doporučený postup čištění LCD není úplně stejný jako u CRT monitorů:

1. Nejdříve potřebujeme zbavit monitor hrubých nečistot. K tomu je ideální stlačený vzduch. Prach lze i sfouknout, ale nejvhodnější řešení to není, protože hrozí, že "poprskáme" monitor.

2. Prach, který se nepovedlo dostat z monitoru v bodě 1, odstraníme co možná nejjemnějším štětečkem. Lze zakoupit rovnou speciální štěteček.

3. Po odstranění hrubého prachu použijeme suchou utěrku (hadřík) z mikrovlákna a opatrně monitor otřeme. Utěrka z mikrovlákna by neměla být zapošitá (většinou zubatý okraj), aby se případná neodstraněná hrubá nečistota neměla za co zachytit. Utěrku můžeme v průběhu otírání i vytřepat, abychom z ní odstranili zachycený prach a utěrka se nám neproměnila spolu s prachem ve smirkový papír, čímž by spolehlivě došlo k poškrábání povrchu (i skleněného) monitoru. Utěrka dokáže setřít i většinu mastných skvrn. Teprve v případě, že nějaká skvrna na monitoru zůstane, zkusíme utěrku namočit ve vodě, vyždímat a skvrny opatrně bez tlaku odstranit. Na LCD monitory lze použít na namočení utěrky běžnou vodu z vodovodu, ale na CRT monitory je nutné použít vodu destilovanou, protože chlorovaná voda ničí antireflexní vrstvu CRT monitorů. Utěrka by se po použití měla vyprat, pro jistotu několikrát důkladně vymáchat v čisté vodě a uschovat tak, aby na ni před dalším použitím nesedal prach.

4. V případě, že předcházející postup k vyčištění monitoru nestačí, budeme muset použít některý ze speciálních prostředků, které jsou dostupné na trhu. Ale opatrně. Ne všude vědí, že prostředky na čištění LCD monitorů nemají obsahovat alkohol ani další chemické látky, které by mohly poškodit jeho organický povrch!

5. Shrnutí : Doporučujeme nepoužívat čistící prostředky určené na CRT monitory k čištění LCD monitorů a obráceně. Správným čištěním nezkracujeme životnost výrobku, v neposlední řadě však také šetříme svůj zrak. Veškerý dostupný sortiment nabízíme v naší prodejně, přijďte se podívat.

Zbyněk Folk
prodejna počítačů
SoftAg STŘÍBRO s.r.o.
Telef: 374 624 742
Mobil: 604 951 057
E-mail: obchod@softag.cz


Dne 17.12.2006:Zbyněk Folk





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro