Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Ze zastupitelstva dne 18. 6. 2012


Aktualizováno - doplněno stanovisko pana starosty. …

V rozporu s jednacím řádem zastupitelstva zastupitelé zařadili nově navržený bod jednání „Zrušení Záměru výstavby a umístění výrobny elektrické energie ..." jako bod 2.1 svého jednání. Tento nový bod jednání byl nevrhnut na základě petice občanů, pod kterou se podepsalo 2.695 lidí, z toho bylo 2.373 občanů Stříbra. Proti záměru jako takovému bylo 2.136 lidí a proti plazmě 595 lidí.

Dle článku 8. bodu 4. Jednacího řádu Zastupitelstva města Stříbra se měl ale dodatečně zařazený návrh projednávat v bodě „10. Různé" programu jednání. Zdůvodnění zařazení jako bodu 2.1 před bod „3. Diskuse s občany" bylo, aby se předešlo zbytečné diskusi!

Při vlastním projednávání bodu 2.1 proběhla pouze rozprava zastupitelů a pana poslance, který má dle zákona o obcích právo požádat o slovo kdykoli a pak nechal pan starosta rovnou hlasovat. Po schválení zrušení záměru přerušil pan starosta jednání, aby ti, kteří přišli jen kvůli petici, mohli odejít. Teprve potom pokračovalo zastupitelstvo bodem „3. Diskuse s občany".

 V následné diskusi se tak již občané mohli vyjadřovat pouze k projednané a v bodě 2.1 odhlasované věci, kdežto §16 odst. 2 písm. c) zákona o obcích dává právo občanům starším 18 let vyjadřovat na zasedáních zastupitelstva obce v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k věcem projednávaným. Právo na vyjádření k projednávaným věcem potvrzuje i bod 2. článku 12. Jednacího řádu Zastupitelstva města Stříbra, ovšem vyjádření může občan dávat pouze v diskusi s občany, tedy nejdříve v bodě 3! V informačním servisu, který se opírá o dostupnou soudní judikaturu, na internetových stránkách Ministerstva vnitra je napsáno "Požadavkem zákona přitom je, aby občan mohl vyjádřit své stanovisko při projednávání každého bodu (v rámci diskuse k projednávanému bodu, například po rozpravě zastupitelů před schvalováním usnesení)."

Pan starosta v reakci na diskusní příspěvek, že by si Rada Města Stříbra (RMS) měla dát za úkol zabývat se do budoucna problematikou odpadů, odpověděl, že je možné vytvořit pracovní skupinu za účasti zastupitelů a např. členů petičního výboru. V diskusi dále proběhlo, že do roku 2018 bude fungovat současný způsob a pak se bude vozit do Chotíkova, což se promítne do ceny za likvidaci odpadů. Následovalo upozornění, že plánovaná kapacita Chotíkova je menší než se původně uvádělo a protože Stříbro není členem sdružení obcí provozujících skládku Černošín, může v tom zůstat samo. Na to zareagoval jeden z občanů, že nemá strach, že by město v budoucnu mělo problém s likvidací odpadů, že se najde řada podnikatelů, kteří budou tento byznys provozovat.

K dotazu na policii a koordinační dohodu pan starosta odpověděl, že ve středu má jednání s městskou (MP) a státní policií. Možností řešení je nepravidelná pracovní doba MP nebo navýšení počtu strážníků MP.  Prostředky na dalšího strážníka by se v tuto chvíli našly, ale tím by automaticky vznikl požadavek na tyto prostředky i v dalších letech. Pan poslanec upozornil, že projednávaný návrh nového rozpočtového určení daní by mohl Stříbru přinést navýšení rozpočtu. Pan senátor dodal, že návrh není ještě schválený a že není ani jasné, kolik by byl čistý příjem pro město. Obce nemají povinnost zřizovat si městskou či obecní policii. To, co má MP za úkol, je povinností státní policie.

Byl diskutován problém, že podnikatelé byli při městských slavnostech omezováni na prodejním sortimentu, přičemž pan starosta o tom byl informován již 15. května 2012. Nejbližší RMS měla snahu částečně pomoci a dále bude řešeno s MKS. Na názor, že pokud si právnická osoba zřízená za tímto účelem objedná celý program od agentury, pak místo ní stačí jeden úředník na městě, bylo reagováno, že MKS si zabezpečovalo veškerý program samo, pouze catering a kolotočáře zabezpečovala agentura.

Byl vznesen požadavek na úpravu jízdního řádu ČSAD Hracholusky - Vranov v návaznosti na příjezdy a odjezdy lodí.

Projekt revitalizace náměstí nepočítal s hasiči na náměstí. Na dotaz, kdo je zodpovědný za zdržení přesunu hasičů pryč z náměstí a tedy za částku nájemného za prozatímní prostory pro hasiče než se provedou potřebné stavební úpravy nových prostor, bude pravděpodobně odpovězeno na příštím zastupitelstvu.

Stanovisko starosty města ke zveřejněnému článku:
Starosta města je přesvědčen o  smysluplnosti, potřebnosti  a vhodnosti  postupu Zastupitelstva města při zařazení diskuse k  problematice řešení  komunálního odpadu hned v úvodu jednání s ohledem na občany, kteří přišli na jednání cíleně, se zájmem  právě o  tento  bod jednání. V případě stížnosti  na změnu  pořadí projednávaných bodů jednání, přenese stížnost mimo svou  osobu a  MěÚ  na Ministerstvo  vnitra.

Informační servis MV ČR.

Zákon o obcích.

Jednací řád zastupitelstva Města Stříbra.

Z minulého zastupitelstva.

Předchozí článek z kategorie Zastupitelstvo.

"Obce řeší budoucnost z pohledu likvidace komunálního odpadu", Jindra Pašková, Tachovsko 5+2 dny:





Dne 24.07.2012:Ing. Josef Hrábek


27.07.2012 - 21:49:13
Mila - Pane starosto, porušení zákona je v tomto případě očividné a nelze ho ničím omluvit.
21.07.2012 - 11:55:25
Mila - No to je vrchol, materiál na stůl a ještě zařazený před diskusi, aby se s ním občané nemohli seznámit a ani k němu diskutovat? Co bude příště? Nejlépe zastupitelstvo bez diskuse? Divná představa demokracie. Souhlasím, určitě se najde podnikatel, který bude byznys likvidace odpadků provozovat, v tom máme zářný příklad ve „stříbrských jezerech“ a žádná petice neovlivní, kde bude stát. Městskou policii už neřešit, městskou policii zrušit, jsou to zbytečně vyhozené peníze. Starosta byl informován 15.5. a řešila to rada 11.6. pět dní před slavnostmi? Když agentura zajišťovala pouze catering, tak proč zároveň diktovala, co se bude prodávat? Tím zasáhla do tržního konkurenčního stanovení cen. Bylo nějaké výběrové řízení na agenturu? Kolik agentura zaplatila MKS?
20.07.2012 - 00:18:17
smutny - Uz aby byli volby, protoze tolik spatnych rozhodnuti co toto zastupitelstvo udelalo snad uz nikdo nemuze zopakovat.......
18.07.2012 - 16:53:46
mecenas - http://www.stribro.net/phorum/read.php?7,2075,page=3 Zajímavá diskuze, ale ukazuje, že čase lidi mohou měnit názory, což je normální. Pan Štoll označil pana Půta a vedení celé radnice za arogantní, viz. reakce pana Štolla na výrok bývalého zastupitele, ale teď si notují, jak vše ve městě je špatné a jak to změní. Nezbývá než držet palce, aby za nějaký čas zase nezměnil někdo názor.
17.07.2012 - 15:40:28
pavelpůta - OK,beru.
17.07.2012 - 13:56:21
alois - Ano, omlouvám se. Nic nezakládáte, už je založeno a je to o.s. Uvidíme při volbách 2014.
16.07.2012 - 14:09:46
pavelpůta - Pro anonyma alois -Půta nic nezakládá, Půta jenom chce žít ve městě ,které řádně hospodaří se svým majetkem a rozvíjí se minimálně jako Kostelec, Tachov.
16.07.2012 - 13:58:04
alois - JR - v příštích volbách bude šance. Náš ředitel společně s panem Půtou zakládají novou stranu "Pro Stříbro", tady v Kermi jí pracovně nazýváme "Pro čest a slávu" :o) Jinak pevně věřím, že v dalších volbách se opět část radnice obmění a právě ti prospěcháři, kteří jsou tam jen pro své obohacení, a klíšťata se do zastupitelstva již nedostanou.
14.07.2012 - 18:13:25
jrewing - Myslím, že komunisti tady za 40let neudělali takovej bordel, jako ODS, ČSSD a jim podobní.Onehdá jsem viděl starý týdeník, který se vysílal v kině a málem jsem se smíchy po...., když jsem tam zaslechl hlášku - "Již 17 let po válce se povedlo našim soudruhům opravit plzeňský pivovar". To bylo fakt dost hustě nad hranice mého chápání.Ale když se podívám, jak 23 let od revoluce se nikdo nic nesnaží opravit, ale naopak prodat co jde, zakázat co se nehodí,povolit, co se hodí a vytunelovat co jde, je mi to k smíchu ještě víc. Ale co mi je ještě více k smíchu, jsou lidé, kteří svou "rudou knížku" v obavě ze své budoucnosti zahodili a teď dělaj frajery. Nicméně jestli půjdu ještě někdy k volbám tady ve Stříbře, tak pana Půtu volit budu. Ale stejně přijde nějakej zevl, kterej bude hledat cokoliv kompromitujícího, aby se ho zbavil, takže si soudruzi na radnici svá místa opět rozeberou a bude vše při starém.
13.07.2012 - 23:38:41
mecenas - Pavle, Pavle, co se třeba zkusitzeptat na patřičných místech a ne si honit polické body na internetu? Jako bývalý zastupitel za KSČ víš přece, jak to chodí ne?
13.07.2012 - 21:17:49
Terda - MKS si asi program opravdu zabezpečovalo samo, agentura by snad neudělala takovou díru v programu v hlavním čase
13.07.2012 - 21:17:49
Terda - MKS si asi program opravdu zabezpečovalo samo, agentura by snad neudělala takovou díru v programu v hlavním čase
13.07.2012 - 12:00:31
pavelpůta - Pepo ty jsi takový rensanční člověk, řekni nám kam se odpařilo 48 milionů z prodeje majetku v kasárnech.



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro