Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 26. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



„Tajemné rašeliniště Tajga“


ZŠ Revoluční Stříbro

Terénní program

 

Ing. Bedřich Zdráhal, učitel, koordinátor EVVO, ZŠ Stříbro, Revoluční ulice

 

Dne 29. 4. 2011 absolvovali žáci 2. stupně naší školy spolu s učiteli terénní program „Tajemné rašeliniště Tajga“, který byl realizován v rámci projektu „Za naturou na túru-výukové programy v evropské soustavě chráněných území Natura 2000“. Financován je z prostředků operačního programu MŠMT ČR a je pro žáky bezplatný. Projekt se uskutečnil v blízkosti osady Kladská u Mariánských lázní na naučné stezce dlouhé dva a půl kilometru.

Vedení akce se ujali lektoři Kateřina a Libor Dvořákových z CHKO Slavkovský les. V průběhu dopoledne plnili žáci řadu aktivit. Na úvod se seznámili s historií osady Kladská. V rybníku pomocí sítěk lovili drobné vodní živočichy, které následně poznávali za pomoci klíčů k určování bezobratlých. Naučili se stanovit kyselost vody, dozvěděli se mnohé o rašeliništi, o jeho funkci a nutnosti ochrany. Podle naučných tabulí si doplnili znalosti o běžných i vzácných zástupcích živočišné říše této chráněné oblasti. Přírodní materiály využili k nakreslení obrázku okolí jejich stanoviště. Obrázky se některým žákům opravdu povedly, například Mirkovi Búzkovi ze šestého ročníku (viz. foto). Formou „učení hrou“ si zahráli hru na rosnatky, hmyz a květiny. Na závěr vyplnili za pomoci lektorů pracovní listy.

Z ohlasu žáků je zřejmé, že se program líbil. Mnohému se přiučili nejenom děti, ale také kantoři. Za pěkného jarního počasí všichni strávili příjemné dopoledne. Účast v tomto vzdělávacím programu vřele doporučujeme i ostatním školám.





Dne 05.05.2011:Jaroslava Londová





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro