Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 17. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Dávat vánoční stromek do vody?


Vánoční stromek dávat do vody, aby déle …

vydržel, je zcela zbytečné. Vánoční stromky se pořizují v lese, na plantážích apod. v tomto čase, kdy veškeré rostliny prochází klidovým obdobím, voda se stahuje do kořenů z celé rostliny, aby nedocházelo k promrzání, opadávají listy u většiny listnatých stromů, u jehličnatých stromů řídnou jehlice či také zcela opadávají (modřín). Rostlina (resp. strom) v tomto období z vnějšího prostředí de facto vodu nepotřebuje, ani jí nepřijímá nebo jen v malém množství.

I fotosyntéza probíhá díky klidovému režimu a absenci zelených částí rostlin jen omezeně, proto je utlumeno i vylučování vody jako vedlejšího produktu fotosyntézy. Rostlina by se „utopila", kdyby byla hlavně v tomto období v rostlině narušena rovnováha mezi příjmem a výdejem vody ve prospěch příjmu.

Dalším a hlavním důvodem je to, že strom není schopen bez kořenového systému na rozdíl od bylin přijímat vodu ani živiny. Zkuste si koupit jabloň, useknout jí kořen, dát jí do vázy a čekat, až se urodí jablka... dobrou chuť :-). Podotýkám, že nejde o tzv. řízek, tedy o část rostliny; v případě vánočního stromku jde o stromek ve stáří cca 6-8 let.

Voda z nádoby resp. stojánku, kde máte vánoční stromek, mizí jen na základě odpařování a fyzikálních vlastností vody, která do kmínků vzlíná. Pro svoji obživu, tedy aby neuschly, jsou stromy schopny přijímat vodu a živiny pouze odpovídajícím kořenovým systémem, přesněji kořenovým vlášením. Existují tabulky, které slouží k porovnávání objemu kořenového systému k objemu koruny. Pokud je kořen objemově neodpovídající k nadzemní části, strom nepřežije. Dřevo vzhledem ke své struktuře a přítomnosti mrtvých buněk nedokáže samo o sobě přijmout vodu a živiny z půdy, slouží pouze k vzestupnému transportu vody a minerálních látek od kořene až k listům či jehlicím.

Když jednou pokácíte stoletý strom a pak zjistíte, že tento strom měl zůstat stát, nejde jej zapíchnout do rybníka s tím, že bude růst dál. V tom je nevýhoda nás lesníků, jedním řezem lze zničit to, co žilo 100 let. Zde více než jinde doslova platí „Dvakrát měř, jednou řež". Tak je to i s vánočními stromky, když ho jednou uříznete, už se nedá zachránit. Kdyby to šlo, tak by po vánocích nebyl problém je vrátit do přírody, místo toho, aby se válely u popelnic.


Dne 15.12.2010:Petr Lang





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro